Index Vakbarát Hírportál

Húsevő baktérium tarol a hurrikán után Floridában

2022. október 23., vasárnap 05:58

Megugrott a húsevő baktériumok okozta, gyakran végzetes megbetegedések száma Floridában a szeptember végén pusztító Ian hurrikán után. A fertőzésnek eddig tizenegy áldozata volt.

Lee megyében, ahol a második legsúlyosabb besorolású, négyes kategóriájú vihar szeptember 28-án érte el a szárazföldet, huszonkilenc megbetegedést és négy, baktérium okozta halálesetet azonosítottak.

Két eset kivételével az összes többit a hurrikán után diagnosztizálták – jelentette a BBC.

vibrio vulnificus baktérium általában akkor fertőz és veszélyes, ha nyílt seben át hatol be az emberi szervezetbe. A vibriók meleg tengervízben szaporodnak el, általában ott, ahol a folyók a tengerbe torkollnak. A baktérium parti séta vagy rövid pancsolás közben is fertőzhet, ha horzsolás ér bennünket.

A lágyszövetfertőzés – az úgynevezett nekrotizáló fasciitis – kivált az immunrendszerükben amúgy is legyengült emberek számára veszélyes.

A vibriózis a szennyezett nyers osztrigák fogyasztásával is kialakulhat. A baktérium általában gyomorgörcsöt, hasmenést, hányingert és hányást okoz.

Az Egyesült Államokban évente nyolcvanezer ember betegszik meg lágyszövetfertőzésben – az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint.

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás hozzájárul a vízben terjedő kórokozók, köztük a vibrio vulnificus terjedéséhez.

A klímaváltozás ugyanis erős hurrikánokat vált ki, ami miatt több sós víz keveredik az édesvízzel. Ezek a körülmények kedveznek a húsevő baktériumok burjánzásának – nyilatkozták szakértők az ABC Newsnak.

Ugyanakkor húsevő baktériummal fertőződött meg több beteg Magyarországon is, akiket a pécsi kórházban kezeltek még 2016-ban.

Az Egyesült Államok keleti partvidékén rendre gyilkol

„A floridai egészségügyi minisztérium Lee megyében a vibrio vulnificus okozta fertőzéses esetek rendkívüli növekedését figyelte meg, ami az Ian hurrikánt követő áradásoknak a következménye” – tudatta a megyei egészségügyi hivatal szóvivője.

„Mindig legyenek tisztában a lehetséges kockázatokkal, ha nyílt sebek, vágások vagy a bőrön lévő karcolások meleg, sós vízzel érintkeznek” – hívta fel a lakosság figyelmét a közlemény.

Három éve például Tyler King a floridai Santa Rosa Beachben található lakásához közeli tóhoz kirándult. Már visszatérőben észlelte, hogy feldagadt a karja, majd lassan kékeslila színűvé sötétedett.

Azonnal orvoshoz fordult, aki megállapította, hogy a vibrio nevű, húsevőként ismert baktérium fertőzte meg. A szakértő szerint szerint szinte bizonyos, hogy az áldozat a vízben fertőződött meg. A fiatal férfi életét szerencsére megmentették.

„Az Ian hurrikán okozta szennyvízkiömlések növelhetik a baktériumállományt” – emlékeztettek az idén a floridai egészségügyi hatóságok, és minden egyes vihar után kellő körültekintésre szólították fel a lakosságot.

Minden ötödik fertőzés végzetes

A Lee megyétől délre fekvő Collier megyében három esetet regisztráltak. A hatóságok szerint a hurrikánhoz köthetők.

Floridában az idén rekordszámú, tizenegy megerősített halálesetet tulajdonítottak a baktériumnak. Az állami egészségügyi adatok szerint összesen hatvanöt megbetegedés történt.

A szakértők becslése szerint ennek közel fele az Ian hurrikán járulékos kárának tekinthető.

Ugyanebben az államban tavaly tíz halálesetet és harmincnégy megbetegedést jegyeztek fel. Hét halálesetet tulajdonítottak a húsevő baktériumnak 2020-ban.

A vibrio vulnificus okozta lágyszövetfertőzés a szövetek lebomlását okozza.

A Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint a vibrio vulnificus-betegek nagyjából egyötöde nem éli túl a fertőzést, néha egy-két napon belül meghal.

A húsevő baktérium véráramba kerülve szepszist okozhat. Előfordulhat, hogy amputálással akadályozzák meg átterjedését a beteg testének más részeire.

(Borítókép: Az Ian hurrikán által okozott megrongálódott lakóházak a floridai Fort Myers Beach mentén 2022. október 3-án. Fotó: Al Diaz/Miami Herald/Tribune News Service via Getty Images)

Rovatok