Index Vakbarát Hírportál

Salman Rushdie fél szemére elvesztette a látását, miközben a szólásszabadságról beszélt

2022. október 23., vasárnap 15:15

Salman Rushdie elvesztette látását az egyik szemére, és az egyik kezét nem tudja használni, miután két hónappal ezelőtt New York államban egy előadás tartása közben támadás érte – erősítette meg ügynöke.

Mint azt megírtuk, Salman Rushdie a New York nyugati részén található Chautauqua Intézet előtti színpadon éppen a szólásszabadságról tartott előadást, amikor egy férfi felment a színpadra, és késsel rátámadt.

A 75 éves írót az 1980-as években a Sátáni versek című regény megjelenése után halálos fenyegetések érték Iránból, nyakon és törzsön szúrták, amikor augusztus 12-én a színpadra lépett. Az iráni külügyi szóvivő határozottan tagadta Teherán érintettségét, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.

Rushdie sérüléseinek mértéke eddig tisztázatlan volt. Ügynöke, Andrew Wylie azonban kifejtette, hogy a támadás igen súlyos volt, mivel az író egész életét megváltoztatta.

Mély sebeket kapott, három súlyos késszúrás érte a nyakán. Egyik szemére elvesztette a látását, és az egyik keze mozgásképtelenné vált, mert a karjában lévő idegeket elvágták. Még körülbelül 15 seb van a mellkasán és a törzsén, szóval brutális támadást szenvedett – fejtette ki az ügynöke a Guardian szerint.

A világ zavaros időszakon megy keresztül

Andrew Wylie nem volt hajlandó megmondani, hogy Rushdie még mindig kórházban van-e, azt mondta, a legfontosabb, hogy az író életben maradjon. Azt viszont megosztotta, hogy már korábban is beszéltek vele egy ilyen támadás lehetőségéről.

A legfőbb veszély, amivel annyi évvel a fatva bevezetése után szembesült, az, hogy véletlenszerűen egy személy a semmiből előbukkan, és rátámad, ami ellen nem lehet védekezni, mert teljesen váratlan és logikátlan. Olyan volt, mint John Lennon meggyilkolása

– mondta Andrew Wylie.

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruholláh Homeini ajatollah olyan vallási határozatot (fatvát) adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Wylie szerint a világ nagyon zavaros időszakon megy keresztül – nem utolsósorban az Egyesült Államokban. Úgy látja, hogy a nacionalizmus erősödik: „egyfajta fundamentalista jobboldal erősödik Olaszországtól kezdve Európáig, Latin-Amerikától az Egyesült Államokig, ahol az ország fele, úgy tűnik, azt hiszi, hogy Joe Biden ellopta a választásokat Donald Trumptól. És csodálják ezt az embert, aki nem csupán teljesen inkompetens, hazug és csaló, hanem egyszerűen egy bohóc.”

Rovatok