Index Vakbarát Hírportál

Út a háborúba – ez már nem csak kakaskodás a két Korea között

2022. október 24., hétfő 07:16

Észak- és Dél-Korea több figyelmeztető lövést is leadott egymás irányába hétfőn. Mindkét ország a másikat vádolja a tengeri határvonal megsértésével, miközben folyamatosan növekszik köztük a feszültség.

A déli egyesített vezérkari főnökök (JCS) tájékoztatása szerint több figyelmeztető lövést is leadtak egy észak-koreai kereskedelmi hajónak, mert az átlépte a két ország között húzódó tengeri határvonalat. Az ország állami médiája szerint 

az északi hadsereg tíz rakétát lőtt ki, miután a dél-koreai haditengerészet egyik hajója megszegte a határvonalakról szóló megegyezést.

Elrendeltük az ellenséges hajó kiűzésére irányuló intézkedések megkezdését – közölte az Észak-Koreai Néphadsereg vezérkarának szóvivője a KCNA állami hírügynökség információi szerint. A dél-koreai egyesített vezérkari főnökök bizottsága szerint „protokollreakciót” hajtottak végre a határaik megsértése miatt, Észak-Korea lépését pedig a 2018-as katonai egyezmény egyértelmű megsértésének nevezte. 

Ez a bizonyos katonai egyezmény kimondja, hogy a két országnak tilos „egymás ellen irányuló, ellenséges cselekedeteket” végrehajtani a határok közelében.

Ismét felszólítjuk Észak-Koreát, hogy hagyjon fel a provokációkkal, amelyek megsértik a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását, valamint a nemzetközi közösséget is

– áll a dél-koreai egyesített vezérkari főnökök bizottságának közleményében.

Az elmúlt hetekben megnövekedett a katonai feszültség a két ország között

Az elmúlt hetekben Észak-Korea több alkalommal is tesztelt fegyvereket a keleti és a nyugati partoknál is. A dél-koreai haderő múlt héten megkezdte az éves honvédelmi gyakorlatát, amely október 28-ig tart majd, emellett pedig fokozzák az együttműködést az Egyesült Államokkal. A program keretein belül a dél-koreai haditengerészet négy napon keresztül gyakorlatozik a nyugati partoknál, az Egyesült Államok bevonásával. Szerdára virradóra az észak-koreai hadsereg 

több mint 250 tüzérségi lövedéket lőtt ki a Dél-Koreával határos felségvizek irányába, amolyan „figyelmeztető lövésként” a dél-koreai hadgyakorlatra.

Phenjan provokációnak nevezte a gyakorlatot és válaszlépésekkel fenyegetőzik. Szöul és Washington szerint a gyakorlataik csak védekezésre szolgálnak, illetve arra, hogy erőt demonstráljanak Észak-Korea felé.

Észak-Korea nukleáris fegyvertámadást szimulál

Október közepén nukleáris taktikai egységek gyakorlatait irányította Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője. A Koreai Központi Hírügynökség szerint a rakétakísérletek arra irányultak, hogy nukleáris fegyverekkel szimulálják a dél-koreai csapást.

Észak-Korea rakétakísérletei arra irányultak, hogy szimulálják a dél-koreai és amerikai erők nagyszabású haditengerészeti gyakorlatai után a taktikai nukleáris fegyverekkel való támadást Dél-Korea ellen – közölte hétfőn a Koreai Központi Hírügynökség (KCNA).

Kim Dzsongun, Észak-Korea legfelsőbb vezetője az elmúlt hetekben nukleáris taktikai egységek gyakorlatait irányította, amelyeken álnukleáris robbanófejekkel ellátott ballisztikus rakéták vetettek be – jelentette a KCNA, hozzátéve, ezeknek az volt a céljuk, hogy „a háborús elrettentés erős üzenetét közvetítsék”. Valamint kiemelték azt is, hogy a teszteken katonai parancsnoki létesítményeket, főbb kikötőket és déli repülőtereket szimuláltak.

Az ország emellett nukleáris fegyverek szállítására tervezett, nagy hatótávolságú robotrepülőket is tesztelt. A Koreai Állami Hírügynökség (KCNA) szerint a fegyverkísérletet személyesen felügyelte Kim Dzsongun észak-koreai vezető.

Október közepén Kim Dzsongun észak-koreai vezető csütörtökön arra figyelmeztette ellenfeleit, hogy nukleáris erői teljes mértékben felkészültek a „tényleges háborúra”. Nukleáris harci erőink ismét bebizonyították teljes felkészültségüket a tényleges háborúra, hogy kontroll alatt tarthassuk az ellenségeinket – mondta Kim Dzsongun az állami Koreai Központi Hírügynökség (KCNA) jelentése szerint.

(Borítókép: Kim Jae-Hwan/SOPA Images/LightRocket/Getty Images)  

Rovatok