Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon keresztül érkezett meg úti céljához a 36 harci járműből álló NATO-konvoj

2022. október 24., hétfő 14:45 | aznap frissítve

Megérkezett a 36 katonai járműből álló konvoj Romániába, amellyel Franciaország erősíti a NATO romániai harccsoportját. A román védelmi minisztérium közleménye szerint Franciaország Leclerc harckocsikat is küld Romániába, valamint közölte, a romániai harccsoport a NATO keleti szárnyának biztonságát erősíti, és növeli a szövetség védelmi és elrettentőképességét.

Megérkezett Romániába hétfőre virradóra az a két – páncélos gyalogsági harcjárművekből álló – katonai konvoj, amelyekkel Franciaország erősíti a NATO romániai harccsoportját, Spanyolország pedig további nyolc harci repülőgépet küld Romániába november végén.

A 36 katonai jármű Nagylaknál lépte át a román–magyar határt, és az erdélyi Nagysink felé haladt tovább. Ott állomásozik a francia parancsnokság alatt létrehozott harccsoport (Battle Group Forward Presence – BGFP) derékhada. A harccsoportot a NATO Reagáló Erőinek részeként Romániába vezényelt többnemzetiségű csapatok átminősítése által hozták létre. A román védelmi minisztérium közleménye szerint Franciaország Leclerc harckocsikat is küld Romániába. A haditechnika egy részét vasúton szállítják.

Az úgynevezett Sárkány műveletben tíz katonai konvojt indítanak útnak, amelyek több mint kétezer kilométeres utat tesznek meg a franciaországi Mourmelon-le-Grande támaszponttól Nagysinkig.

Európában nem volt ennél fontosabb logisztikai művelet az utóbbi három évtizedben, Irak kuvaiti inváziója óta

– idézte a román sajtó Francois Goguenheim tábornoknak, a francia szárazföldi erők parancsnokának a Le Figaróban megjelent nyilatkozatát.

A bukaresti védelmi minisztérium úgy fogalmazott, a romániai harccsoport a NATO keleti szárnyának biztonságát erősíti, a szövetség védelmi és elrettentőképességét növeli az ukrajnai háború és a fekete-tengeri válság körülményei között.

Spanyolország harci repülőgépeket küld

Mint arról korábban az Index is beszámolt, a madridi védelmi tárca közleményére hivatkozva a román lapok arról is beszámoltak, hogy Spanyolország nyolc F/A-18 Hornet típusú többcélú harci repülőgépet és 130 katonát küld romániai szolgálatra, hozzájárulva az Ukrajna elleni orosz offenzívára adott szövetséges válaszlépésekhez.

A közlemény szerint Spanyolország múlt héten nagy hatótávolságú légvédelmi radart helyezett üzembe Romániában a Fekete-tenger partján, amely jövő év márciusig vagy szükség esetén júniusig folyamatos légtérmegfigyelést biztosít a NATO keleti szárnyán – írja az MTI. 

(Borítókép: FRANCOIS NASCIMBENI / AFP)

Rovatok