Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy légvédelmi rakéta talál el egy orosz csatarepülőt

Oroszország háborúja Ukrajnában – az Index hétfői hírösszefoglalója

Index
2022.10.24. 12:02
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Támogatásáról biztosította Ukrajnát Catherine Colonna francia, James Cleverly brit és Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn – közölte a párizsi külügyminisztérium a Twitteren.

    Rendíthetetlenül támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását Oroszország agressziójával szemben

    – szögezték le közös közleményükben a tárcavezetők. Hozzátették, amíg csak szükséges, támogatják Ukrajna erőfeszítéseit területe megvédésére, valamint készek biztonsági, gazdasági és humanitárius segítséget nyújtani az országnak.

    A miniszterek emlékeztettek: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a hivatali partnereken keresztül felhívta hazájuk figyelmét annak veszélyére, hogy Ukrajna „piszkos bombát” vethet be saját területén a konfliktus kiterjesztése érdekében.

    Azonban Párizs, London és Washington egyértelművé tette, hogy visszautasítja ezeket az átlátszóan hamis gyanúsítgatásokat

    – fűzték hozzá az MTI szerint. Egyúttal jelezték, elutasítják a hasonló ürügyeket, amelyekkel Moszkva indokot keres az erőszak fokozására.

  • Lemondott Vasile Dincu román védelmi miniszter hétfőn, aki azt követően került Romániában bírálatok középpontjába, hogy béketárgyalásokat sürgetett az ukrajnai háború lezárása érdekében a NATO és Oroszország között – írja az MTI.

    A szociáldemokrata politikus Facebook-bejegyzésben közölte: levélben értesítette döntéséről Nicolae Ciucát, a nagykoalíciós kormány liberális miniszterelnökét. Arra hivatkozott, hogy nem tud együttműködni Klaus Iohannis államfővel, a román fegyveres erők főparancsnokával, távozására pedig szerinte azért van szükség, hogy semmi se akadályozza a védelmi minisztérium és a hadsereg optimális működését.

    Dincu egy televíziós interjújában arról beszélt: a háborúnak csak béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a „világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak” kell lefolytatniuk Oroszországgal.

  • Szemjon Pogov háborús blogger sérüléseket szenvedett, miközben Donyeckből tudósított a háborúról – írja a WarGonzo nevű Telegram-csatornája.

    A férfit a donyecki kórházba szállították, miután rálépett egy pillangóaknára – tudatta Jurij Kotenok, egy bloggertársa.

    A lábán sérült meg, de nincs életveszélyes állapotban. A Telegram-csatornáján posztolt fotón épp egy peace jelet mutat a kórházi ágyán fekve. A Putyin egyik közeli szövetségesének számító Pogov jelentős követői táborral rendelkezik a közösségi médiában – írja a Sky News.

  • Csaknem 13 200, Ukrajnából érkezett embert helyezett el a katasztrófavédelem. A háború kitörése óta folyamatosan dolgoznak a katasztrófavédelem munkatársai az Ukrajnából érkező menekültek elhelyezésén. A szervezet a társszervekkel közösen gondoskodik a háborús országból érkezőkről, koordinálja az elhelyezésüket, továbbutazásukat.

    A katasztrófavédelem az elmúlt héten 65 ember, köztük 33 gyermek és 15 nő elszállásolásában és szállításában működött közre. A háború kitörése óta 13 190 ember – köztük 7040 gyermek és 3984 nő – elhelyezését segítette a szervezet az OS szerint.

  • Ukrajna a Russia Today (RT) orosz állami hírtelevízió globális betiltását szorgalmazta vasárnap, miután a csatorna egyik műsorvezetője arról beszélt, hogy vízbe kellene fojtani ukrán gyerekeket – értesült az MTI.

    Anton Kraszovszkij egy múlt heti televíziós beszélgetésben mondta azt, hogy azokat a gyerekeket, akik megszállónak tekintik az oroszokat hazájukban,

    be kellett volna dobni egy erős sodrású folyóba.

    Kraszovszkij az orosz sci-fi-író, Szergej Lukjanyenko beszámolójára reagált, aki azt mesélte el, hogy amikor 1980-ban először járt az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnában, gyerekek azt mondták neki, hogy sokkal jobban élhetnének, ha Moszkva nem szállta volna meg a hazájukat.

    A műsorvezető hozzátette, hogy akár a házat is rájuk lehetett volna gyújtani. A műsorból a közösségi médiában közzétett részleten az is látszik, ahogy Kraszovszkij nevet azon a beszámolón, amely szerint orosz katonák idős nőket erőszakolnak meg Ukrajnában.

    Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter maga is megosztotta a Twitteren a Kraszovszkijról készült adásrészletet, népirtásra buzdításnak minősítve az elhangzottakat, amiért szerinte a műsorvezetőt bíróság elé fogják állítani.

  • Az Afrika nyugati partjainál található cseppfolyósítottföldgáz-projekt még csak nyolcvan százalékban állhat készen a használatra, de Lengyelország és Németország vezetőinek figyelmét máris felkeltette az új energiaszolgáltató lehetősége. 

    A szenegáli és mauritániai partok közelében fekvő eredeti mező várhatóan körülbelül 425 milliárd köbméter gázt rejt: ez ötször több, mint amennyit 2019-ben felhasznált a gáztól függő Németország.

    A kitermelést azonban várhatóan csak a jövő évben kezdik meg. Bár ez nem segít megoldani Európa energiaválságát, Gordon Birrell, a BP-projekt társfejlesztőjének vezetője szerint a fejlesztés „nem is lehetne időszerűbb”, hiszen Európa igyekszik csökkenteni függését az orosz földgáztól – írja a Szabad Európa

    A jelenlegi világesemények megmutatják, hogy a folyékony gáz milyen létfontosságú szerepet játszhat az országok és térségek energiabiztonságának megalapozásában

    – mondta a múlt hónapban Nyugat-Afrikában tartott energiaipari találkozón.

  • A Kelet-Európai érdekeltséggel rendelkező vállalatokat képviselő német lobbicsoport szerint egy Marshall-tervhez hasonló tervezetet kell segítségül hívni Ukrajna újjáépítéséhez – közölte az RND médiacsoport.

    A hétfői, berlini Ukrajna–Németország üzleti konferencián vitatják meg ezt a tervet, ahol Olaf Scholz német kancellár és Denisz Anatolijovics Smihal ukrán miniszterelnök is részt fog venni – írja a The Guardian

  • Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vélhetően az Ukrajnának nyújtott nyugati katonai segélyek lelassítására, illetve esetleges megállítására törekedett, amikor október 23-án megfenyegette a szövetség védelmi minisztereit – írja az Ukrajinszka Pravda.

    Az Orosz Föderáció védelmi minisztere felhívta a NATO-országok három védelmi miniszterét is, és az úgynevezett ukrán „piszkos bombáról” beszélt velük.

    Az orosz állami média híresztelései szerint Ukrajna bombát robbantana saját területén, hogy tömegpusztító fegyverek bevetésével vádolhassa Oroszországot.

  • Az orosz megszállás alatt álló Herszon régióban tartózkodó férfiakat felkérték, hogy csatlakozzanak az újonnan alakult, helyi rendfenntartó csapatokhoz.

    Amint arról az Indexen is beszámoltunk, az orosz hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy meneküljenek el a városból, tartva az ukrán csapásoktól. A Guardian értesülései szerint múlt hét kedd óta mintegy 25 ezer embert evakuáltak.

    Herszon egyike annak a négy ukrajnai régiónak, amelyet Oroszország a múlt hónapban annektált.

  • Oroszország több mint hatvan Szu–35-öst bocsátott Irán rendelkezésére cserébe azért a több ezer kamikaze drónért, amelyekkel most Ukrajna kritikus infrastruktúráját támadják – írja a Defense News

    A nyolc hónapja tartó háborúban mind az ukrán, mind pedig az orosz haderő súlyos veszteségeket szenvedett, amelyben a döntő szerepet inkább az olyan kevésbé drága rendszerek játszották, mint a tüzérség, a rakéták vagy a drónok. 

  • Kirilo Budanov, az Ukrán Honvédelmi Minisztérium Hírszerzési Főigazgatóságának vezetője arról beszélt, hogy a krími híd az orosz világ egyik szimbóluma, ezért, ha Ukrajna visszafoglalja a Krímet, akkor a híd megszűnik létezni.

    Amikor Krímet visszacsatoljuk, ez a híd megszűnik létezni. Senkinek sincs szüksége erre a közlekedési artériára

    – fogalmazott az ukrán vezető.

  • A spanyol hatóságok áthelyeztek egy, a Rostec orosz védelmi csoport szankciókkal sújtott vezetőjével kapcsolatban álló luxusjachtot, miután a hajógyár, ahol kikötötték, nem kapta meg érte a javítási díjakat – közölte a közlekedési minisztérium egy forrása. 

    A több millió dollárt érő, Valerie névre keresztelt hajót a múlt hónapban egy kikötőbe szállították – közölte a közlekedési minisztérium alkalmazottja. Spanyolország márciusban rendelte el a hajó „befagyasztását”, ami annyit jelent, hogy nem lehet sem használatba venni, sem pedig eladni – mondván, hogy az Európai Unió által bevezetett szankcióknak megfelelően járnak el.

    A luxusjacht Szergej Csemezovhoz, Vlagyimir Putyin egyik közeli szövetségeséhez köthető – írja a Reuters. A barcelonai MB92 hajógyárban tárolt hajó javításainak kifizetése nem sokkal a befagyasztást követően teljesen leállt – mesélte a minisztérium munkatársa. Ezután a hajógyár arra kérte a hatóságokat, hogy helyezzék át a hajót, hogy a kikötőit rendesen használni lehessen. 

    A Valerie most a közeli Marina Vela kikötőben állomásozik, a nevét pedig Meridian A-ra változtatták. A hajógyár nem kívánt részleteket közölni az esetről. 

  • Az Európai Uniónak szinte teljesen sikerült függetlenednie az orosz energiaszállításoktól – ezt mondta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

    A politikus a francia RTL-nek adott interjúban úgy fogalmazott: a gázszállítások terén a háború előtti 40 százalékos függőséghez képest most 7 százalékra csökkent az Európai Unió kitettsége az orosz szállítmányoknak. A francia politikus ezt nagy eredménynek nevezte annak fényében, hogy eredetileg 2027-re tervezték az orosz függőség megszüntetését.

    Thierry Breton arra is kitért, hogy a földgáz ára a pénteki uniós csúcs után csökkenni kezdett, és szerinte ez a tendencia jövőben is folytatódni fog.

    A bejelentés után a gáz ára rögtön 10 százalékkal csökkent. Most a 67 euró/megawattórás árnál vagyunk, szemben az idei nyári 300 eurós árral. Igen, az árak esnek, és továbbra is esni fognak

    – fogalmazott a politikus. 

  • Az orosz állami RT csatorna műsorvezetőjét felfüggesztették, mert azoknak az ukrán gyerekeknek „vízbe fojtását vagy elégetését” szorgalmazta, akik Oroszországra megszállóként tekintettek a szovjet időszakban – írja a Moscow Times.

    Anton Krasovszkijnak az RT műsorában tett megjegyzései a hétvégén felháborodást váltottak ki, és az ukrán külügyminiszter „agresszív népirtásra való uszítással” vádolta a csatornát. Margarita Simonyan, az RT főszerkesztője elhatárolta a műsorszolgáltatót Krasovszkij „undorító” megjegyzéseitől, és közölte, hogy „egyelőre megszünteti az együttműködést”.

  • Az orosz hadsereg azzal vádolta az ukrán erőket, hogy hétfőn megtámadják Moszkvát az ukrán civilek elleni támadásra hivatkozva, melyre a visszafoglalt területeken került sor.

    Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy a Kijevvel szövetséges külföldi zsoldosok tüzérségi csapást akartak mérni egy zsúfolt területre élelmiszerosztás közben Vovcsanszkban, az északkelet-ukrajnai Harkiv régió városában, amelyet az ukrán erők a múlt havi ellentámadás során visszafoglaltak.

    A terrortámadást a kijevi rezsim tervelte ki, hogy lejárassa az Orosz Föderáció fegyveres erőit, és Oroszországot vádolja a civilek megölésével

    – áll a védelmi minisztérium éjfél után kiadott angol nyelvű közleményében.

    Az állítás a Moscow Times szerint azt követően hangzott el, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter vasárnap a nyugati védelmi vezetőkkel telefonbeszélgetésekben egy lehetséges bombatámadásra utalt.

  • Az oroszok lassú ütemben visszavonulnak a Dnyeper folyó nyugati partjáról Herszonban – közölte vasárnap Natalija Humenyuk ukrán katonai szóvivő.

    A CNN szerint a szóvivő azt mondta: az orosz elit egységeket és a tiszteket a folyó másik partjára csoportosítják át, és

    csak a mozgósított, feláldozható katonákat hagyják hátra.

    A szóvivő azt is közölte, hogy a front folyamatosan halad előre, de az oroszok több helyen is szívósan védekeznek.

    Az oroszok ezzel szemben azt állítják, hogy nem vesztettek területeket a herszoni régióban, és csak azért evakuálják a civileket Herszon városából, hogy biztonságban legyenek.

  • A zaporizzsjai atomerőmű körüli védőzóna paramétereiről már tárgyalnak, melyhez a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség jóváhagyása is szükséges – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes az Izvesztyijának adott interjújában.

    Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen védőzóna paramétereiről szóló megállapodás, beleértve a diplomáciai megállapodást is, nem csak lehetséges, hanem szükséges

    – fogalmazott Rjabkov.

    A diplomata hangsúlyozta, hogy Oroszország szoros kapcsolatban áll Rafael Grossi NAÜ-főigazgatóval. „Véleményem szerint mindez a konstruktív és felelősségteljes megközelítésünk nagyon konkrét megnyilvánulása. Nincs semmi rejtegetnivalónk” – tette hozzá.

    Rjabkov hangsúlyozta, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél a demilitarizált övezetre vonatkozó intézkedések lehetetlenek.

    A demilitarizációról szóló megállapodások elvileg lehetetlenek, nem lehet nem megvédeni az üzemet, nem lehet nem biztosítani a biztonságát

    – mondta a külügyminiszter-helyettes.

  • Veszélyesnek és abszurdnak nevezte Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter vasárnap azt az orosz vádat, amely szerint Ukrajna „piszkos bombát” készülne bevetni – írta az MTI.

    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter brit, francia és török hivatali kollégáival folytatott vasárnapi telefonbeszélgetései alatt azt állította: fennáll a veszély, hogy Ukrajna

    piszkos bombát, egy kisebb atomtöltetet vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében.

    Dmitro Kuleba erre a vádra reagálva azt írta a Twitteren: „Oroszország hazugságai arról, hogy állítólag Ukrajna piszkos bomba bevetését tervezi, éppoly abszurdak, mint amennyire veszélyesek.”

    Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese. Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni

    – írta az ukrán külügyminiszter.

  • Magyarország területére vasárnap az ukrán–magyar határszakaszon 5875 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5940 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

    A beléptetettek közül a rendőrség 234 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

    Az ukrajnai háború elől ugyanezen a napon 138 ember, köztük 46 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket.

  • Ha az Európai Unió nem segíti az eddiginél nagyobb támogatással az országot, akkor nem fogják tudni folyósítani a fizetéseket és nyugdíjakat a következő hónapokban – ezt mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök.

    Az Unian hírügynökség szerint a politikus a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúban kifejtette: az Európai Unió eddig 9 milliárd eurónyi támogatást nyújtott nekik, amelynek jelentős részét az újjáépítésre és a szociális juttatások folyósítására használták fel. De még ez a támogatás is kevés lehet, és ha az EU nem ad újabb pénzeket,

    AKKOR A JÖVŐBEN NEM FOGJÁK TUDNI FOLYÓSÍTANI A FIZETÉSEKET, NYUGDÍJAKAT.

    „Életben kell tartanunk a pénzügyi rendszerünket. Mindegy, hogy kölcsön vagy támogatás által. Minden tartalékunkat felhasználtuk” – mondta az ukrán politikus, aki azt is hozzátette, hogy a későbbiekben az ukrajnai orosz érdekeltségek lefoglalásával kívánják fedezni az immáron 700 milliárd dollárra rúgó háborús károk egy részét.

  • A Fekete-tengeren mintegy 50 ezer delfin pusztulását okozhatta a háború – közölte az Ukrinform.

    A hírügynökség szerint az UAnimals nevű ukrán állatvédő szervezet közölte ezt a becslést. Azt írták, hogy az állatokat összezavarják az orosz hajók és tengeralattjárók hangjelzései, és emiatt nem tudnak normálisan tájékozódni, megvakulnak, és gyakran a vízben elhelyezett aknákkal is ütköznek.

    A posztban nem írták ugyan, de ezek mellett a háború által okozott környezetszennyezés is megtizedelheti a delfinek számát. Mariupol ostroma után például számos delfintetemet mosott partra a víz

    Június végén már volt egy becslés arról, hogy hány delfin pusztulását okozhatta a háború, de akkor egy ukrán szakértő még a fentinél jóval alacsonyabb, 3 ezres becslésről számolt be.

  • Még mindig a börtönökben toboroz Vlagyimir Putyin egykori séfje, Jevgenyij Prigozsin, aki maga a Wagner-zsoldoscsoportot vezeti.

    Az alábbi videón az is látható, hogy miként zajlik ez a toborzás:

    Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter tanácsadó szerint Prigozsin azt üzente a raboknak, hogy tárt karokkal várják azokat, akiknek lételeme a harc – de ha egyszer igent mondanak, akkor onnantól kezdve nincs visszaút.

    A Wagner-csoport már hónapok óta toboroz katonákat az orosz börtönökben. A raboknak szabadulást, amnesztiát és fizetést is ígérnek, ha minimum fél évet leszolgálnak a háborúban. A jelentések szerint jó néhány kétes alak került ezáltal Ukrajnába.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Indul az Index élő hírfolyama az orosz−ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok