Index Vakbarát Hírportál

Lovak nyelvének nevezte a magyart, de nem kapott büntetést a korábbi kolozsvári polgármester

2022. október 24., hétfő 17:39

Nem kell kifizetnie Gheorghe Funar korábbi kolozsvári polgármesternek azt a 2000 lejes (168 ezer forintos) bírságot, amelyet azért szabott ki rá az Országos Diszkriminációellenes Tanács, mert 2014-ben a közszolgálati televízió egyik választási műsorában a „lovak nyelvének” nevezte a magyart.

A csaknem nyolcéves ügy a román legfelsőbb bíróságig jutott, amely megalapozatlannak minősítette és elutasította a Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) fellebbezését. Mindez azt jelenti, hogy jogerős lett a kolozsvári táblabíróság által 2020 májusában hozott határozat, amely Gheorghe Funarnak adott igazat.

A táblabíróság akkori indoklása szerint a volt kolozsvári polgármesternek nem állt szándékában megsérteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőit, nyelvi vagy etnikai alapon ellenséges, megfélemlítő légkört kelteni, hanem a „vitaműsorokban megszokott túlzó és provokatív módon” politikai nézeteinek adott hangot, „rossz fényben tüntetve fel ellenfeleit”.

A kolozsvári táblabíróság szerint Funar nem jelentette ki azt, hogy „a magyar nyelv a lovak nyelve”,

és azt is érthetetlennek tartotta: milyen etnikai, történelmi vagy egyéb összefüggésben sértené a „lovak nyelve” kifejezés az RMDSZ valamely képviselőjének méltóságát.

„Egy másik kisebbségnek egy bizonyos madárral (varjúval) történő társítása nyilvánvalóan sértő, de ebben az esetben egy olyan állatról van szó, amelyhez csak pozitív méltatásokat társít a köztudat, tehát a »lovak nyelve« kifejezés használatára nem lehet ráfogni, hogy etnikai intoleranciát gerjesztene” – idézte a JustNews az alapfokú döntés bírósági indoklását.

„Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul!”

Gheorghe Funart – aki függetlenként indult a 2014-es romániai elnökválasztáson – Tánczos Barna RMDSZ-szenátor panaszolta be a diszkriminációellenes hatóságnál. A volt kolozsvári polgármester a műsorvezetőtől kérte, hogy utasítsa rendre az RMDSZ tisztségviselőjét, miután Tánczos Barna románul és magyarul is köszöntötte a nézőket.

Közölje a jobb oldalamon ülő beszélgetőtársunkkal, hogy Romániában élünk (…), és ne használjon egyetlen szót sem a lovak nyelvéből, mert Románia hivatalos nyelve a román

– mondta nyolc évvel ezelőtt Funar.

„Budapesten beszélhet magyarul, itt beszéljen románul! Ha én leszek Románia elnöke, biztosíthatom, hogy nem fog magyarul beszélni senki. A román televízióban sem” – jelentette ki Gheorghe Funar élő adásban.

Végül a diszkriminációellenes tanácsnak kell fizetnie

A CNCD úgy értékelte: kijelentése „etnikai és nyelvi alapon teremtett ellenséges, megfélemlítő légkört”, ezért diszkriminációért megbírságolta Funart. A kihágási határozat szerint Funarnak a Kolozs megyei adóhivatalnál kellett volna befizetnie a 2000 lejes bírságot, az őt elmarasztaló CNCD-határozatot pedig egy országos napilapban kellett volna közzétennie. Ehelyett a táblabíróság immár jogerőre emelt döntése a CNCD-t kötelezte arra, hogy megtérítse Funar 300 lejes perköltségét.

Rovatok