Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek tüntettek a klímaváltozás ellen

2022. október 24., hétfő 06:00

Tízezrek lepték el vasárnap az utcákat Brüsszelben, a felvonulók a globális felmelegedés következményeit orvosló, szigorúbb intézkedéseket követeltek.

Mintegy 25 ezer tüntető vett részt a megmozduláson, akik a belga főváros északi pályaudvarától vonultak az uniós intézményeknek is helyet adó kerület legnagyobb parkjába.

A közel száz környezetvédelmi szervezet által életre hívott klímakoalíció szervezői szerint a klímaváltozás következményei szolidaritást követelnek a leginkább érintett, főként tengerközeli országokkal, emellett a környezeti változások által közvetlenül sújtott mezőgazdasági ágazatot különösen érintő következmények azonnali beavatkozást igényelnek – tudósított a Le Soir című francia nyelvű belga napilap.

Alternatív energiaforrások bevezetését követelik

A felvonulás résztvevői a fosszilis tüzelőanyagok felhasználásának visszaszorítását, az alternatív energiaforrások gyorsabb bevezetését, valamint az épületek szigetelésének hatékonyabb támogatását követelték. A belga baloldali pártok és szakszervezetek vezetőinek részvételével zajlott megmozdulás résztvevői szorgalmazták továbbá, hogy 

Belgium 2050-re kizárólag megújuló energiaforrásokat használjon,

az energiaszektor extraprofitjának megadóztatására szólítottak fel, valamint jobb tömegközlekedést sürgettek a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében.

A szervezők szerint a klímafelvonulás sikere évről évre bizonyítja, hogy az éghajlatváltozás mennyire aggasztja a belgákat. „A politika nem fordíthatja el a tekintetét, a felvonulás résztvevői ugyanis határozott és azonnali intézkedéseket követelnek a globális felmelegedés elleni küzdelem érdekében” – közölték a demonstrálók.

Rovatok