Index Vakbarát Hírportál

Új szakaszba lépett a Donald Trump elleni nyomozás

2022. október 25., kedd 14:52

Az igazságügyi minisztérium erőfeszítése a tanúk együttműködésének megnyerésére azt mutatja, hogy új szakaszba lép Mar-a-Lagóban talált titkos anyagok miatt indított nyomozás.

A Donald Trump volt elnök által a Fehér Házból elvitt nemzetbiztonsági dokumentumok kezelését vizsgáló szövetségi ügyészek az elmúlt hetekben fokozták a nyomást a koronatanúkra abban a reményben, hogy vallomást tegyenek − közölte két, az ügyben tájékozott személy a The New York Timesnak

Az igazságügyi minisztérium erőfeszítése azt mutatja, hogy a nyomozás új szakaszba lépett, mivel az ügyészek igyekeznek rávenni az ellenszegülő tanúkat, hogy működjenek együtt.

Az ügyészek egyik fő célpontja Walt Nauta, egy kevéssé ismert személy, aki Trump elnöksége idején szakácsként dolgozott a Fehér Házban, később pedig személyesen neki Mar-a-Lagóban, a volt elnök floridai magánklubjában és rezidenciáján.

Az ügyészek jelezték, hogy kételkednek abban a kezdeti beszámolóban, amelyet Nauta adott a nyomozóknak a Mar-a-Lagóban tárolt dokumentumok mozgatásáról, és a nyomozók félrevezetése miatt ellene felhozott vádakat használják arra, hogy rávegyék, hogy ismét vegyen részt kihallgatáson − közölték a lap forrásai. 

Ugyanakkor az ügyészek megpróbálják rákényszeríteni Trump egyik régi tanácsadóját és szövetségesét, Kash Patelt, hogy válaszoljon az esküdtszék előtt arra vonatkozó kérdéseikre, hogy hogyan kerültek a dokumentumok Mar-a-Lagóba, és hogyan kezelték Trump, segítői és ügyvédei a kormány kéréseit a visszaszolgáltatásukra.

Patelt Donald Trump idén jelölte ki egyik képviselőjének a Nemzeti Levéltár és Iratkezelő Hatóság felé, hogy foglalkozzon az elnöki iratokkal, különösen azokkal az anyagokkal, amelyek abból a vizsgálatból származnak, hogy Trump 2016-os kampányának voltak-e kapcsolatai Oroszországgal.

Az ügyészek rá akarják venni a tanúkat arra, hogy tegyenek vallomást

Röviddel azután, hogy az FBI augusztusban házkutatást hajtott végre Mar-a-Lagóban, Patel nyilvánosan kijelentette, hogy a volt elnök még hivatalából való távozása előtt feloldotta az iratok titkosítását. Patel azonban ebben a hónapban számos kérdésre nem volt hajlandó válaszolni egy washingtoni esküdtszék előtt.

Válaszul az ügyészek arra kérték a washingtoni szövetségi bírót, hogy kényszerítsék a tanúvallomás megtételére − ez ellen Patel ügyvédei harcoltak, akik attól tartanak, hogy a kormány saját vallomásait akarja felhasználni a terhére. A CNN csütörtökön jelentette, hogy Patel megjelent az esküdtszék előtt.

A Nauta és Patel vallomásának megszerzésére tett erőfeszítések azt mutatják, hogy a minisztérium tisztviselőinek az elkövetkező hetekben és hónapokban döntéseket kell hozniuk arról, hogy vádat emelnek-e a tanúk ellen, együttműködési megállapodást ajánlanak-e, mentességet biztosítanak-e nekik, vagy feladják a vallomásuk megszerzésére tett kísérleteket.

Az ügyészek általában irtóznak attól, hogy mentességet adjanak a tanúknak, különösen a kiemelt ügyekben, mert ez a jogi szakértők szerint jelentősen megnehezíti a mentességet élvező személy elleni vádemelést. Ehelyett az ügyészek inkább együttműködési megállapodásokat kötnek, amelyekben a tanú beleegyezik, hogy válaszol a nyomozók kérdéseire, cserében pedig nem emelnek vádat, vagy rövidebb börtönbüntetést javasolnak.

Az igazságügyi minisztérium nem kívánt az ügyben nyilatkozni.

(Borítókép: Donald Trump 2022. október 8-án. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok