Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődtek az etiópiai béketárgyalások Dél-Afrikában

2022. október 25., kedd 16:19

Kedden megkezdődtek a béketárgyalások az etióp hadsereg és az ország északi régiója, Tigré erői között. A tárgyalások vasárnap fejeződnek be.

Az etióp hadsereg és az ország északi régiója, Tigré erői között két éve tartó háború befejezését célzó első hivatalos béketárgyalások kedden megkezdődtek Dél-Afrikában, és vasárnap érnek véget – közölte a dél-afrikai kormány.

A civil áldozatok miatt afrikai, amerikai és európai vezetők, sőt Ferenc pápa is tűzszünetre és sürgős tárgyalásokra szólított fel – számolt be a Reuters.

Dél-Afrika „reméli, hogy a tárgyalások konstruktívan fognak haladni, és sikeres eredményt hoznak, amely tartós békéhez vezet kedves testvérországunk, Etiópia minden lakosa számára” – mondta Vincent Magwenya, a dél-afrikai elnök szóvivője.

Két éve tört ki a fegyveres harc

A kormányhadsereg és a szakadár északi régió felkelői között 2020 novemberében tört ki a fegyveres harc, amelyet idén márciusban sikerült megállítani, de augusztus végén kiújult. Ezt aggasztónak tartja az AU, az ENSZ, az Egyesült Államok és az Európai Unió. A felek nemrég megállapodtak abban, hogy október 16-tól a Dél-afrikai Köztársaságban béketárgyalásokat kezdenek, de ezt a kitűzött napon elhalasztották.

Az addisz-abebai kormány később közölte, hogy hajlandó tárgyalni, de közben „meg kell védenie az ország szuverenitását és területi integritását a lázadók és külföldi szövetségeseik támadásaitól”. A közleményben nem nevezték meg ezeket az állítólagos szövetségeseket, de az etióp hadsereget a lázadók elleni harcában segíti az eritreai hadsereg, amit Addisz-Abeba tagad.

A konfliktusnak már több ezer polgári áldozata volt eddig, és millióknak kellett elmenekülniük otthonukból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 5,2 millió főre teszi a humanitárius segítségnyújtásra szoruló emberek számát a hétmillió lakosú régióban.

Rovatok