Index Vakbarát Hírportál

Botrányos ajándékot adott Ferenc pápának a francia elnök

2022. október 25., kedd 20:48

Felháborodtak a lengyelek Emmanuel Macron francia elnök Ferenc pápának adott ajándékán. Diplomáciai botrány bontakozik ki az ügyből?

Ferenc pápa hétfőn a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájában fogadta Emmanuel Macron francia államfőt. Az 55 perces pápai audienciát az ukrajnai orosz háború, a menekültek befogadása és az eutanáziával kapcsolatos franciaországi viták uralták.

A francia elnök 2017-es megválasztása óta – 2018 és 2021 után – immár harmadszor találkozott Ferenc pápával.

A találkozót követően Macron megbeszélést folytatott Pietro Parolin bíborossal, szentszéki államtitkárral, valamint Paul Gallagherrel, a szentszéki államtitkárság külkapcsolatokért felelős titkárával, a „Vatikán külügyminiszterével”. A Vatikán közleménye szerint valamennyi találkozó középpontjában az ukrajnai konfliktus állt, „kiemelt aggodalommal a humanitárius helyzet iránt”.

A francia államfő egy vasárnapi római konferencián elmondott beszédében állást foglalt az ukrajnai béke mellett, de hangsúlyozta: ez csak akkor valósulhat meg,

ha Kijev dönthet az Ukrajnát napra pontosan nyolc hónappal ezelőtt megtámadó Oroszországgal kötendő békemegállapodás idejéről és feltételeiről.

Ferenc pápa február óta több ízben elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút, miközben mindvégig igyekezett fenntartani a diplomáciai párbeszédet Moszkvával és a Kremlhez közel álló orosz ortodox egyházzal.

A vatikáni közlemény szerint a hétfői megbeszélésen kiemelt figyelmet fordítottak a Kaukázus térségére, a Közel-Keletre és Afrikára is.

Az a bizonyos ajándék

Emmanuel Macron nem érkezett üres kézzel a látogatásra, Immanuel Kant XVIII. század végi könyvének egy példányát ajándékozta a Szentatyának. A meglepetés azonban gyorsan felháborodást keltett a lengyel internetezők körében. Kiderült, hogy az ajándék a lvivi akadémiai olvasóteremtől származik. Kedden Lukasz Jasina lengyel külügyminisztériumi szóvivő azt mondta, hogy „a minisztérium vizsgálja az ajándékot”.

Az Immanuel Kant 1796-os filozófiai értekezésének, Az örök béke című művének egyedülálló első kiadásának címlapjáról készült kép még a látogatás napján megjelent a La Croix című vatikáni újság francia tudósítójának közösségi oldalán. A lengyel internetezők azonban felfigyeltek egy részletre, amely kommentek és érdeklődések lavináját indította el Kant történelmi jelentőségű kiadványának eredetét illetően. A bélyegzőn ugyanis a „lvivi akadémiai olvasóterem” felirat szerepel.

Olyan felvetések is vannak, hogy a francia elnök által a pápának adott példányt még a második világháború alatt a németek vihették el a városból. Lviv akkoriban a megszállt Lengyel Köztársaság egyik legnagyobb és legfontosabb városa volt, jelenleg Ukrajnához tartozik.

Lukasz Jasina lengyel külügyi szóvivő az üggyel összefüggésben a PolsatNews szerint elmondta: „A külügyminisztérium vizsgálja az Emmanuel Macron francia elnök által Ferenc pápának a hétfői audiencián adott ajándék ügyét, de a tárca egyelőre nem ad ki közleményt az ügyben.”

(Borítókép: Macron átadja Ferenc pápának Immanuel Kant német filozófus Az örök béke című művének első kiadású francia nyelvű példányát 2022. október 24-én. Fotó: Vatican Media / AFP)

Rovatok