Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a világ legkoszosabb embere

2022. október 25., kedd 19:08

94 éves korában meghalt egy iráni remete, akit a „világ legpiszkosabb emberének” becéztek, mert több mint fél évszázadon át nem zuhanyozott.

Az Irna hírügynökség jelentette, hogy a férfi vasárnap halt meg a déli Fársz tartomány Dedzsgah nevű falujában. A korommal borított, salakos kunyhóban élő Hadzsí a helyi média szerint több mint hatvan éve nem fürdött. A falubeliek szerint a férfi fiatal korában érzelmi kudarcokat élt át, ami miatt nem volt hajlandó megmosakodni – írja a The Guardian.

A Tehran Times 2014-ben azt írta a férfiról, hogy útszéli hulladékkal táplálkozik, állati ürülékkel töltött pipát szív, és úgy véli, hogy a tisztálkodás káros az egészségére. A lap arról is írt, hogy egyszerre több cigit is szívott.

Egy indiai férfi lehet az új rekorder

Hadzsí halála után a nem hivatalos rekord egy indiai férfié lehet, aki szintén nem fürdött élete legnagyobb részében. 2009-ben a Hindustan Times arról számolt be, hogy Kajlas Szing, aki egy Váránászin kívüli faluból származik, több mint harminc éve nem mosakodott, hogy segítsen véget vetni „a nemzetet sújtó összes problémának”.

A víz helyett minden este „tűzfürdőt” vesz, ami annyit takar, hogy máglyát gyújt, marihuánát szív, és fél lábon állva imádkozik Sívához.

„Ez olyan, mintha vízzel fürödnénk. A tűzfürdő segít elpusztítani az összes baktériumot és fertőzést” – jelentette ki a férfi.

(Borítókép: Amu Hadzsí 2018. december 28-án. Fotó: AFP)

Rovatok