Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Országaink vezető szerepet játszanak abban, hogy Putyin megbukjon a háborúban

2022. október 26., szerda 10:59

Joe Biden amerikai elnök és Rishi Sunak, Nagy-Britannia új miniszterelnöke keddi tárgyaláson megállapodott abban, hogy együtt dolgozik Ukrajna támogatásáért, valamint a Kínával szembeni fellépésért – közölte a Fehér Ház.

Giorgia Meloni új olasz kormányfővel és a kedden hivatalba lépett Rishi Sunak brit miniszterelnökkel is beszélt telefonon Joe Biden amerikai elnök – közölte a Fehér Ház helyi idő szerint kedd este. A tájékoztatás szerint Biden és Meloni az Ukrajna támogatásának fenntartása melletti elkötelezettségüket vitatták meg.

Rishi Sunak brit miniszterelnök és Joe Biden szintén arról egyeztetett első telefonbeszélgetésén, hogy Ukrajna támogatását fenn kell tartani, emellett megerősítették a két ország között fennálló különleges kapcsolatot, és arról is beszéltek, hogy közösen lépnek fel a Kína által jelentett kihívásokkal szemben, valamint a fenntartható és megfizethető energia előállítása érdekében.

Volodimir Zelenszkij, Rishi Sunak és Joe Biden megállapodtak

Biden és Sunak megerősítette az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti „különleges kapcsolatot”, és kijelentette, hogy együtt dolgoznak a globális biztonság és jólét előmozdításán – közölte a Fehér Ház a beszélgetés összefoglalójában. A vezetők egyetértettek abban, hogy fontos együtt dolgozni Ukrajna támogatásáért és Oroszország felelősségre vonásáért.

Sunak megígérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy Nagy-Britannia támogatása Ukrajnának rendíthetetlen.

A miniszterelnök azt mondta, Zelenszkij elnök számíthat arra, hogy a brit kormány továbbra is szolidáris lesz vele. Mindkét vezető egyetértett abban, hogy továbbra is nyomást kell gyakorolni Putyin barbár rezsimjére a folyamatos gazdasági szankciók révén

– mondta a Downing Street szóvivője.

Zelenszkij a maga részéről úgy vélte, hogy „a brit vezetés a demokrácia és a szabadság védelmében” csak erősödik. „Ukrajna és Nagy-Britannia kapcsolatai az utóbbi időben új csúcsra értek, de még mindig van lehetőségünk az együttműködésünk erősítésére” – mondta az esti videóbeszédében, hozzátéve, hogy meghívta Sunakot, hogy látogasson el Ukrajnába.

Kínával közösen kell foglalkozni

A Fehér Ház közölte, hogy Biden és Sunak abban is megállapodtak, hogy „foglalkoznak a Kína által jelentett kihívásokkal”, amelyet Washington a világszíntéren legfőbb geopolitikai és gazdasági riválisaként azonosított.

A Downing Street korábban közzétette saját összefoglalóját a telefonbeszélgetésről, amelyben a „Kína rosszindulatú befolyása elleni küzdelemről” tett említést.

Joe Biden gratulált a miniszterelnök kinevezéséhez, és a vezetők várakozással tekintettek a szoros együttműködés elé. Az amerikai elnök elmondta, hogy az Egyesült Királyság továbbra is az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese, a brit miniszterelnök pedig egyetértett a kapcsolat hatalmas erejével.

Beszélt arról is, hogy országaik vezető szerepet játszanak az ukrán nép támogatásában és annak biztosításában, hogy Putyin megbukjon ebben a háborúban. A miniszterelnök és Biden elnök egyetértett abban is, hogy a belfasti (nagypénteki) megállapodás megőrzésével biztosítani kell Észak-Írország népének biztonságát és jólétét – jelentette a Downing Street.

A két vezető várhatóan a jövő hónapban, a G20-ak indonéziai csúcstalálkozóján látja egymást személyesen.

Nagy-Britannia az Egyesült Államok egyik legfontosabb európai szövetségese az ukrán hadsereg felfegyverzésében és támogatásában, amely megpróbálja visszaverni a februárban kezdődött orosz inváziót.

(Borítókép: Rishi Sunak új brit miniszterelnök beszédet mond a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Fotó: MTI / AP / Frank Augstein)

Rovatok