Index Vakbarát Hírportál

A francia elnök megalázta a német kancellárt

2022. október 26., szerda 09:39

A francia elnöki hivatal visszautasította azt, hogy Emmanuel Macron közös sajtótájékoztatót tartson Olaf Scholz német kancellárral a szerdai megbeszélésük után.

A két vezető szerdán találkozik egymással Párizsban, és jó néhány kérdést rendezniük kellene. A viszonyukon azonban nem segít, hogy a francia elnöki hivatal már a találkozó előtt nem túl pozitív gesztust tett a németek felé.

Kedden ugyanis a berlini kormány azt közölte, hogy a találkozó után lesz egy közös sajtótájékoztató is. Ehhez képest kedd este az Elysée Palota azt jelentette be, hogy a találkozó után

semmiféle közös sajtótájékoztató nincs tervbe véve. 

A Politico szerint mindez egy kisebb politikai pofont jelenthet a német kancellárnak, aki számos újságíróval és riporterrel érkezik a francia fővárosba. Alig két hete egyébiránt éppen Olaf Scholz volt az, aki ehhez hasonlóan viselkedett Orbán Viktorral

A brüsszeli lap szerint az EU két gazdasági nagyhatalmának vezetője számos kérdésben nem ért egyet. Ezek közé tartozik például az Európát érintő energiaválság kezelése, az európai védelmi politika, valamint a Kínához való viszony is. A feszültség első igazán látványos jele az volt, hogy a múlt héten januárra halasztottak egy francia-német közös kormányülést amiatt, hogy nem tudtak megegyezni a vitás kérdésekről. 

Ezt az elhalasztott találkozót pótolná most hellyel-közzel a szerdai munkaebéd által a két vezető, de az előjelek fényében kérdésesnek tűnik, hogy javulhat-e a két ország viszonya. 

(Borítókép: Emmanuel Macron és Olaf Scholz 2022. május 9-én. Fotó:  Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok