Index Vakbarát Hírportál

Példátlan válasszal fenyegetik Kim Dzsongunt, ha folytatja nukleáris kísérleteit

2022. október 26., szerda 19:35

Az Egyesült Államok, Dél-Korea és Japán figyelmeztette Észak-Koreát, hogy a nukleáris eszközök tesztelésének bármilyen újrakezdése „példátlan” válaszlépést fog maga után vonni.

A japán, amerikai és dél-koreai külügyminiszter-helyettesek tokiói háromoldalú találkozójának lezárása után kiadott nyilatkozat azt a növekvő aggodalmat tükrözi, hogy Phenjan arra készül, még az év vége előtt, 2017 óta először, végrehajt egy ellenőrzött nukleáris robbantást − írta meg a Financial Times

Ez a fegyverteszt lenne a hetedik, amelyet Észak-Korea végrehajtana azóta, hogy 2006-ban először mutatta be nukleáris képességét a világnak. A minden egyes robbantást követő heves tiltakozások ellenére Phenjan továbbra sem riadt vissza a program folytatásától.

Egyetértettünk abban, hogy példátlan mértékű válaszlépésekre lesz szükség, ha Észak-Korea elvégzi hetedik nukleáris kísérletét

− mondta Dél-Korea első külügyminiszter-helyettese, Cho Hyun-dong azon a sajtótájékoztatón, amely az amerikai külügyminiszter-helyettessel, Wendy Shermannel és japán kollégájával, Mori Takeóval folytatott háromoldalú megbeszélést követte.

Mori elmondta: a három diplomata egyetértett abban, hogy Észak-Korea nukleáris és rakétafejlesztési programjai nyilvánvaló és komoly kihívást jelentenek a nemzetközi közösség számára.

Észak-Korea az utóbbi időben rengeteg fegyvertesztet hajtott végre

A találkozóra azután került sor, hogy Észak-Korea hetek óta egyre több fegyvertesztet hajt végre − példátlanul sok rakétát lőtt ki, amelyek közül az egyik Japán fölött repült el.

Miközben Phenjan tevékenysége növelte a feszültséget a Koreai-félszigeten és a környező térségben, provokációinak hátterében Oroszország fenyegetései állnak, amelyek szerint Oroszország atomfegyvereket vethet be az ukrajnai háborúban.

Sherman vakmerőnek és a régiót mélyen destabilizálónak nevezte Észak-Korea közelmúltbeli fegyvertesztjeit és egy atomkísérlet kilátásba helyezését, de megjegyzéseit kiterjesztette a máshol is megnövekedett nukleáris feszültségekre is.

Bármi, ami Ázsiában történik, például egy észak-koreai atomkísérlet, hatással van az egész világ biztonságára. Valóban reméljük, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában mindenki megérti, hogy egy nukleáris fegyver bármilyen használata hihetetlen módon megváltoztatja a világot

− mondta Sherman.

Növekedett a provokációk szintje

A Dél-Korea által ebben a hónapban tartott éves hadgyakorlatok legutóbbi fordulójára, amelyek alatt a hadsereg egy sor potenciális fenyegetést, köztük egy nukleáris csapást szimulál, egy sor észak-koreai tüzérségi gyakorlat volt a válasz.

Mivel az észak-koreai provokációk szintje az elmúlt hónapokban egyre magasabbra emelkedett, védelmi elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy a rakétakilövések egy nukleáris kísérlet előfutárai, amelynek a fő célja az lesz, hogy demonstrálja, mind atomkapacitása, mind ballisztikus rakétatechnológiája jelentősen fejlődött 2017 óta.

(Borítókép: Kim Dzsongun 2019. március 2-án. Fotó: Jorge Silva / Pool / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok