Index Vakbarát Hírportál

Varsó elutasítja az EP módosításait

2022. október 27., csütörtök 13:15

Varsó ellenzi az európai parlamenti képviselők megválasztásának javasolt módosítását, derül ki a lengyel belügyi tárca által előkészített állásfoglalás csütörtökön ismertetett tervezetéből.

Az Európai Parlament (EP) májusban fogadta el az európai uniós választási szabályok teljes átdolgozását javasló jelentést, amely szerint egységes európai választási rendszerré alakítanák a most 27 eltérő módon zajló EP-választásokat.

A tárcaközi egyeztetésre elküldött, majd utóbb a kormány elé terjesztett lengyel állásfoglalás szerint Varsó nem ért egyet az EP projektjével, mivel annak egyes megoldásai nincsenek összhangban a lengyel jogrenddel.

Az EP által javasolt páneurópai listák az Európai Unió föderalizációja felé tett lépést jelentenék – áll az állásfoglalásban.

Több dolgot is kifogásoltak

 Az EP javaslata iránti elutasító lengyel álláspontot múlt héten Szymon Szynkowski vel Sek, az új lengyel EU-ügyi miniszter is jelezte az uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek luxembourgi értekezletén. A legközelebbi EP-választás 2024 tavaszán várható – adta hírül az MTI.

Rovatok