Index Vakbarát Hírportál

Megkezdődött a sérült Északi Áramlat vezetékek vizsgálata

2022. október 27., csütörtök 15:56

Az Északi Áramlat üzemeltetője megkezdte a vezetékek vizsgálatát Dánia felségvizein. A jelentés szerint a bérelt hajó három-öt napig vizsgálja majd a sérült szakaszt. Mindeközben a svédek is visszatértek a robbanás helyszínére, hogy tovább elemezzék a szivárgást.

Megérkezett az Északi Áramlat üzemeltetőjének vizsgálóbizottsága a vezeték svéd felségvizein keletkezett sérüléseihez. A Nord Stream AG közleménye szerint a bérelt hajó azért érkezett a területre, hogy megvizsgálja a vezetéket; a csapat várhatóan három-öt napig dolgozik majd a területen.

A Nord Stream AG által bérelt, speciálisan felszerelt hajó érkezett a vezeték sérülésének feltételezett helyszínére Svédország kizárólagos gazdasági övezetében. A kalibrálási munkálatokat követően a szakemberek egy napon belül készen állnak a sérült szakasz felmérésének megkezdésére, ami a jelenlegi becslések szerint három-öt napot vesz igénybe

– áll a jelentésben a TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint.

A Dánia kizárólagos gazdasági övezetében lévő vezetékszakasz felmérésével kapcsolatban viszont továbbra is várja a Nord Stream AG a hatóságok döntését a kárfelmérési munkák elvégzéséhez szükséges engedélyek megadásáról. Ugyanakkor a koppenhágai rendőrség előzetes, a hadsereggel közösen indított nyomozása szerint erős robbanások okozták az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezeték dániai részén keletkezett károkat.

A svédek is visszatértek a helyszínre

Mint arról korábban beszámoltunk, október 6-án a svéd rendőrség azt nyilatkozta, hogy befejezték a helyszínelést az Északi Áramlat orosz gázvezetékeknél. A hatóság előzetes vizsgálatai szerint egyre biztosabb, hogy szabotázs miatt sérültek meg a vezetékek. A helyszínen begyűjtött bizonyítékokat azonban még vizsgálják a szakértők.

A helyszíni szemlét követően a biztonsági rendőrség megállapította, hogy robbanás történt az Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 gázvezetéken a svéd gazdasági övezetben, ami jelentős károkat okozott a vezetékekben

– olvasható a közleményben. Mats Ljungqvist svéd ügyész azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a helyszínelés tovább erősítette a gyanút, amely szerint szabotázs okozta a robbanásokat.

Október 26-án visszatértek a svédek a Balti-tenger déli részén lévő orosz Északi Áramlat gázvezeték szivárgásának helyszínére, hogy tovább vizsgálják a feltételezett robbanásokat.

Minden érintett vizsgálja az esetet

Az Index szeptember 26-án számolt be arról, hogy az Északi Áramlat 2-nél nyomáscsökkenést tapasztaltak. Kedd délelőtt jelentették, hogy az Északi Áramlat 1-nél is szivárgások tapasztalhatók. Érdemi szállítás egyik vezetéken sem zajlik, az Északi Áramlat 1-nél politikai okok miatt hónapok óta nincs szállítás, az Északi Áramlat 2 esetén pedig el sem indult.

A négy nyugat-európai ország úgy nyilatkozott, hogy vizsgálja az eseményeket. A szakértők szerint kizárt, hogy maguktól hibásodtak volna meg a vezetékek, ezért úgy gondolják, valaki szándékosan rongálta meg őket.

Eközben Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket érő „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta Telegram-csatornáján: a gázvezetéket érő támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

(Borítókép: Handout / DANISH DEFENCE / AFP)

Rovatok