Index Vakbarát Hírportál

III. Károly király szakított édesanyja hagyományával

2022. október 27., csütörtök 14:57

III. Károly király beiktatta az új brit miniszterelnököt, de Rishi Sunak a néhai királynő szokásától eltérő módon kapta a kinevezést.

III. Károly király hivatalosan is kinevezte Rishi Sunakot miniszterelnökké, ami történelmi jelentőségű volt az új uralkodó számára. Ez volt ugyanis az első alkalom, hogy az uralkodónak ki kellett neveznie a kormányfőt, mindössze hét héttel uralkodása kezdete után. A király és Rishi Sunak október 25-én kezet fogott a Buckingham-palotában, miután az uralkodó ugyanaznap hivatalosan elfogadta Liz Truss, a korábbi miniszterelnök lemondását.

Múlt hónapban még a néhai királynő utolsó uralkodói feladataként hivatalosan kinevezte Liz Trusst, miután elfogadta Boris Johnson lemondását. Úgy tűnik azonban, hogy III. Károly Sunak kinevezésekor megszegte édesanyja egyik régi hagyományát, amikor miniszterelnökről volt szó – írja a Mirror.

Az évek során, amikor a Buckingham-palotában találkozott a miniszterelnökökkel, a néhai királynő szinte mindig a Buckingham-palota audienciatermében – egy hangulatos bútorokkal és családi képekkel teli szobában – találkozott velük.

Kedden azonban Károly király úgy döntött, hogy Rishi Sunakkal a palota 1844-es termében találkozik, amelyet a király uralkodásának első néhány hetében már használt méltóságokkal való találkozóira. A változtatás okáról Nigel Fletcher, a londoni King’s College politikatörténésze elmondta: „Őfelsége az 1844-es termet választotta a találkozóra a néhai királynő első emeleti audienciaterme helyett. Mostanában az összes audienciáját ebben a teremben tartja, ami azt tükrözi, hogy az audienciaterem néhai édesanyja magánlakosztályának része volt.”

(Borítókép: III. Károly király üdvözli Rishi Sunakot a Buckingham-palotában. Fotó: Aaron Chown – WPA Pool / Getty Images)

Rovatok