Index Vakbarát Hírportál

Kína-barát befolyás zavarhat be az Egyesült Államok félidős választásába

2022. október 27., csütörtök 13:57

Kínai befolyás avatkozhat bele az amerikai félidős választások alakulásába – állítja a Mandiant kiberbiztonsági cég.

Kína-barát „befolyásolási kampány” indult az Egyesült Államok novemberben tartandó, félidős választása ellen – írja az Al Jazeera. A kampány célja, hogy aláássa az ország demokráciájába vetett hitet, és ezzel eltántorítsa a polgárokat a szavazástól – állítják a Mandiant kiberbiztonsági cég munkatársai.

A „dragonbridge” névre keresztelt befolyásolási kampány „megosztottságot szítana az Egyesült Államok és annak szövetségesei között, illetve magában az amerikai demokrácia rendszerében is”, például azzal, hogy megkérdőjelezi a szavazás tisztaságát és hatékonyságát – áll a Mandiant kiberbiztonsági cég legújabb jelentésében. 

A jelentés szerint a befolyásolási kampány mögött álló csoport egyebek mellett egy angol nyelvű videót is közzétett az interneten azt az üzenetet közvetítve, hogy a szavazás nem nyújt megoldást Amerika problémáira, az amerikai törvényhozók nem végeznek hatékony munkát, és a jogrendszer nincs érdemi hatással az állampolgárok életére. 

A művelet részeként hamis közösségi médiás felhasználói fiókokat gyártottak a különböző álhírek és hazugságok terjesztése érdekében, mint például hogy az Egyesült Államok a felelős az Északi Áramlat felrobbantásáért – olvasható a jelentésben. Emellett a Dragonbridge több olyan tartalmat is közzétett, amely szerint a politikai belharcok, a polarizáció és a megosztottság már az amerikai demokrácia alapvető aspektusait képezik – állítja a kiberbiztonsági cég. 

Bár a Mandiant egyetlen országot sem nevezett meg mint a kampány megrendelője, „erős a gyanú”, hogy a „Kínai Népköztársaság politikai érdekeinek támogatására hajtották végre”. 

Rovatok