Index Vakbarát Hírportál

Támogatja az EU Románia schengeni csatlakozását, csak egy országnak vannak kifogásai

2022. október 27., csütörtök 18:57

Minden európai tárgyalópartner támogatja Románia schengeni csatlakozását, Hollandiának azonban fenntartásai vannak – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciuca román miniszterelnök.

A kormányfő Brüsszelben nyilatkozott román újságíróknak, miután véget ért kétnapos látogatása, amely során többek között Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel egyeztetett. Nicolae Ciuca szerint minden tárgyalópartnere támogatta hazája schengeni övezethez való csatlakozását, ugyanakkor elismerte, hogy Hollandiának fenntartásai vannak.

A Románia felkészültségét értékelő európai jelentés kedvező következtetéseket fogalmazott meg az ország számára. A kormányfő megerősítette azt a korábban a román médiában kiszivárgott hírt, miszerint Hollandia nem vett részt a felmérésben, nehezményezve, hogy az értékelés nem terjed ki elég területre.

Csak egy ország kétségeit kell eloszlatni

Lucian Bode román belügyminiszter az MTI szerint levelet írt holland kollégájának, javasolva, hogy országa is vegyen részt egy kiegészítő vizsgálatban, amely Románia felkészültségét lenne hivatott vizsgálni.

A kormányfő reméli, hogy hamarosan lezárul a román igazságszolgáltatás brüsszeli megfigyelését szolgáló, úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus is.

Romániában azt követően éledtek fel a schengeni remények, hogy idén a csatlakozást korábban ellenző Németország és Franciaország részéről is bátorító jelzések érkeztek. Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint Finnország sem fog már vétót emelni, miután a román diplomácia is közbenjárt Törökországnál a finn és svéd NATO-tagság elfogadása érdekében.

Október 12-én Mark Rutte holland kormányfő romániai látogatásán úgy nyilatkozott, hogy Hollandia nem ellenzi elvből Románia schengeni csatlakozását, de Bukarestnek valamennyi feltételt teljesítenie kell. Rutte szerint korrekt és átlátható módon kell ellenőrizni a feltételeket. Elismerte, hogy Románia sok lépést tett a jó irányba, de szerkezetileg erősebb jogállammá kell válnia.

Rovatok