Index Vakbarát Hírportál

Ausztria is meghosszabbította a határellenőrzést

2022. október 28., péntek 17:41

Egy nappal a hasonló cseh bejelentés után Ausztria is úgy döntött, hogy újabb harminc nappal meghosszabbítja a szeptemberben ideiglenesen bevezetett határellenőrzést szlovákiai határán – idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az osztrák belügyminisztérium közlését pénteken.

A növekvő illegális migráció okozta nyomásra hivatkozva elsőként Csehország vezetett be ideiglenes határellenőrzést szlovákiai határán szeptember 29-én. Az eredetileg tíz napra szóló intézkedést Csehország többször meghosszabbította, legutóbb csütörtökön, amikor 45 napra szóló hosszabbítást jelentett be – írja az MTI.

Ausztria ugyancsak múlt hónap végén vezetett be ideiglenes határellenőrzést szlovákiai határszakaszán, ez a tervek szerint pénteken járt volna le. Az osztrák belügyi tárca azonban a határellenőrzés meghosszabbítása mellett döntött, amit azzal indokolt, hogy az embercsempészek azonnal reagálnak az útvonalaik melletti határellenőrzések bevezetésére, ezért nekik is reagálniuk kell.

A határellenőrzésekre a szlovák határon továbbra is szükség van, mert különben az embercsempészek azonnal megváltoztatják útvonalaikat

– jelentette ki Gerhard Karner, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte. Hozzátette: Ausztria továbbra is keményen fel kíván lépni az embercsempészéssel foglalkozó maffia ellen.

Rovatok