Index Vakbarát Hírportál

Németország elhagyhatja a Twittert Elon Musk miatt

2022. október 28., péntek 16:05

A német kormány felhagyhat a Twitter használatával most, hogy Elon Musk átvette az irányítást.

Ahogy korábban az Index is megírta, idén áprilisban robbant a hír: a világ leggazdagabb embere megvásárolja a Twittert, indoklása szerint a szólásszabadság iránti mély elköteleződésétől vezérelve.

Aztán a folyamat megtorpant, Elon Musk felfüggesztette a tranzakciót, mert a közösségi platformon található robotizált kamuprofilok nagyságrendje ügyében nem találta kielégítőnek a kapott, hivatalos tájékoztatást. Emiatt visszalépett az üzlettől, mire a Twitter beperelte

A pereskedés még október elején sem ért véget, de Musk pár napja újfent meggondolta magát: az eredeti ajánlata szerinti áron (azaz minden járulékos költséggel együtt 46,5 milliárd dollárért, vagyis húszezer milliárd forintért) mégis megvásárolná a Twittert, ám az ajánlatot most a Twitter utasította el.

Október 28-án Elon Musk átvette az irányítást a Twitter fölött, és azonnal le is váltotta a vezérigazgatóját, pénzügyi igazgatóját és a vállalat vezető ügyvédjét is. Néhány órával később Musk azt tweetelte, hogy „a madár már szabad”, utalva ezzel a Twitter logójára. 

Elon Musk hatalomátvétele után a német kormány fontolóra vette, hogy továbbra is jelen szeretne-e lenni a platformon – közölte pénteken egy szóvivő. A milliárdos csütörtökön első lépésként már megpróbálta megnyugtatni a bizonytalan Twitter-hirdetőket, mondván, hogy azért veszi meg a platformot, hogy segítse az emberiséget, és nem akarja, hogy az egy „szabadon használható pokollá” váljon – írja a Reuters.

Úgy tűnt, hogy az üzenet célja a hirdetők – a Twitter fő bevételi forrása – azon aggodalmainak kezelése volt, hogy Musk tervei, amelyek szerint a tartalom moderálásának visszaszorításával a szólásszabadság előmozdítására törekszik, megnyitják a kapukat a mérgező tartalmak előtt, és elűzik a felhasználókat.

A kormányszóvivő szerint a Twitternek különösen nagy a német közvéleményre gyakorolt hatása. – Az elkövetkezendő hetekben és hónapokban figyelemmel fogjuk kísérni a platform esetleges változásait, ezekből pedig le fogjuk vonni a saját következtetéseinket – közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy ezt nem fenyegetésnek szánta.

A következtetés szimplán az is lehet, hogy feltesszük magunknak a kérdést, akarunk-e még maradni ezen a platformon, vagy sem 

– magyarázta.

Rovatok