Index Vakbarát Hírportál

Kibertámadás érte a varsói és pozsonyi parlamentet

2022. október 28., péntek 08:29

Kibertámadás érte a varsói és a pozsonyi parlamentet – jelentették be helyi illetékesek. Szlovákiában a törvényhozás teljes számítógépes hálózata megbénult, a lengyelek szerint Oroszország a felelős.

A lengyel szenátus egyik szóvivője arról számolt be, hogy a támadást több irányból hajtották végre, köztük Oroszországból is. A szóvivő szerint a kibertámadás összefüggésben állhat azzal, hogy a varsói felsőház szerdán megszavazta azt a határozatot, amely terrorista rezsimmé nyilvánította az orosz kormányt.

Grendel Gábor, a szlovák parlament alelnöke úgy nyilatkozott, hogy a törvényhozás teljes számítógépes hálózata megbénult, és a szavazórendszert is érintette a kibertámadás, ezért a tervezett szavazásokat is el kellett halasztani és a parlament ülését berekesztették.

Mint megírtuk, augusztus végén a montenegrói kormányzati szervek szervereit érte támadás. Az ország nemzetbiztonsági ügynöksége szerint a kibertámadás Oroszországhoz köthető, mivel Podgorica csatlakozott az uniós szankciókhoz. Montenegró a Cuba Ransomware nevű bűnbandát gyanúsítja.

Később Portugáliában több száz titkos, a NATO-tól származó dokumentum került ki a darkwebre, miután kibertámadás érte a vezérkari főnökséget és a katonai hírszerzést. A támadásra az amerikai hírszerzés figyelt fel, a portugál hatóságokat pedig az Egyesült Államok lisszaboni nagykövetségén keresztül értesítették.

Rovatok