Index Vakbarát Hírportál

Mindent megtesznek a britek a karácsonyi pulykáért

2022. október 28., péntek 14:53

Soha nem látott madárinfluenza-járvánnyal küzd Nagy-Britannia, ezért a mezőgazdasági minisztérium engedélyezte, hogy a brit baromfitenyésztők korábban levághassák és lefagyaszthassák a karácsonyi pulykát.

A mezőgazdasági minisztérium pénteki bejelentése szerint a brit baromfitenyésztők idén korábban levághatják a karácsonyi pulykákat, lefagyaszthatják, majd amikor eljön az ünnepi árusítás, kiolvaszthatják, hogy friss áruval tudják kiszolgálni a lakosságot, ugyanis az eddigi legsúlyosabb madárinfluenza-járvánnyal küzd a szigetország, és nem szeretnék kockáztatni a vevők egészségét.

A kiskereskedők és a beszállítók már korábban felszólították a kormányt, hogy tegyen megelőző lépéseket az ügyben, ugyanis a pulykák korábbi levágását tervezik, hogy elkerüljék a vírus további terjedését a baromfiágazatban – értesült a Reuters a Grocer című ágazati magazin írásából.

Nagy-Britannia a valaha volt legnagyobb madárinfluenza-járvánnyal küzd, az elmúlt tizenkét hónapban kétszáz igazolt esetet regisztráltak, ami miatt több millió madarat kellett leölni, hogy megfékezzék a vírus terjedését.

Az intézkedések azt jelentik, hogy a pulykát, libát vagy kacsát húsáért tenyésztő gazdáknak lehetőségük lesz az állományuk korai levágására és a termékek lefagyasztására, amelyeket aztán november 28. és december 31. között kiolvaszthatnak és értékesíthetnek a fogyasztóknak

 áll a minisztérium közleményében, amelyben hozzátették: a gazdáknak fizetendő kártérítést nem a vágás végén, hanem a kezdetekor fizetik ki.

Nagy-Britanniában évente több mint 11 millió pulykát termelnek, aminek valamivel kevesebb mint kétharmadát a karácsonyi időszakban fogyasztják el.

(Borítókép: Peter Nicholls / Reuters)

Rovatok