Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt az Európai Parlament a képviselőknek tervezett szállodáról

2022. október 29., szombat 18:13

Az Európai Parlament nem tekinti opciónak Roberta Metsola elnök azon javaslatát, hogy szállodává alakítsák át az intézmény tulajdonában lévő egyik strasbourgi épületet – közölte szerkesztőségünkkel az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága.

Mint azt a Politico cikke alapján megírtuk, Roberta Metsola, az Európai Parlament (EP) elnöke azt fontolgatta, hogy az intézmény tulajdonában lévő egyik épületet át kellene alakítani szállodává, hogy enyhítsék a szállodaipar terheit, és cserébe a testület egy másik intézményben ülésezne.

Az EP Kommunikációs Főigazgatósága most tisztázta a helyzetet: a lap Roberta Metsola elnök februári levelét idézi, amelyben Jean Castex francia miniszterelnöknek válaszolt. A cikkben említett javaslatot az EP nem tekinti opciónak. A világ sokat változott a levél keletkezése óta eltelt kilenc hónapban, és az Európai Parlamenten belüli eszmecserék is előrehaladtak – írták.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a Költségvetési Bizottság október 26-i ülésén ismét elhangzott: az elnökség 2022 júliusában a francia hatóságokkal folyamatban lévő egyeztetések alapján átfogó stratégiát fogadott el a strasbourgi székhely épületeinek ülések alatti használatának és működtetésének optimalizálásáról és az ülések idején kívül konferenciák és magas szintű események, valamint kulturális rendezvények céljából történő használatáról.

Az elnökség nem köteleződött el egyetlen opció mellett sem. Nem született döntés arról, hogy az Európai Parlament megváljon meglévő épületektől, sem arról, hogy újat vásároljon

– fogalmaztak.

Hozzátették, hogy az elnökség megbízta a parlament adminisztratív testületét, hogy végezzen elemzést a parlament irodaterekre és további termekre vonatkozó szükségleteiről Strasbourgban, elemezze a Salvador de Madariaga épület esetleges felújításának költségeit energiahatékonyság és optimalizálás tekintetében, és végezzen piackutatást esetleges épületvásárlásra vagy bérlésre az irodaterek és tárgyalók esetleges bővítése céljából.

Az EP épületgazdálkodására vonatkozó döntéseket mindent esetben az elnökség és a Költségvetési Bizottság vitatja meg, és dönt azokról meghatározott eljárás szerint – olvasható a szerkesztőségünknek küldött levélben.

(Borítókép: Az Európai Parlament ülése. Fotó: Julien Warnand / MTI / EPA)

Rovatok