Index Vakbarát Hírportál

Meghosszabbította és bővítette az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat az Európai Bizottság

2022. október 29., szombat 09:38

Az Európai Bizottság pénteken elfogadta az állami támogatások ideiglenes válságkezelési keretrendszerének módosítását, hogy „az ukrajnai háború okozta energiaválság miatt nehézségekkel küzdő vállalkozások számára továbbra is rugalmas támogatást biztosítson”.

Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó-testülete az ideiglenes válságkezelési keretben meghatározott valamennyi intézkedést 2023. december 31-ig meghosszabbította. Emellett további rugalmasságot tett lehetővé az energiaszolgáltatóknak nyújtott likviditási támogatás tekintetében: kivételes esetekben és szigorú biztosítékok mellett a tagállamok 90 százalékos fedezetet meghaladó állami garanciákat nyújthatnak számukra – adta hírül az MTI.

A frissített szabályok értelmében a vállalatok akár 2 millió euró állami támogatást is kaphatnak, négyszer többet, mint korábban – közölte az Európai Bizottság. A mezőgazdasági cégeknek nyújtott állami támogatás felső határát 62 ezer euróról 250 ezer euróra, a halászati szektorban működő vállalkozások számára pedig 75 ezer euróról 300 ezer euróra növeli a testület.

A bizottság sajtóközleménye szerint a pénteken elfogadott módosításokat három konzultációs fordulóban megvitatták a tagországok kormányaival is, és az egyeztetések során felmérést végeztek a különböző tagországok igényeiről.

Rovatok