Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin csak mosolygott, amikor az atomháborúról kérdezték

2022. október 29., szombat 16:32

Vlagyimir Putyin orosz elnök arcán mosoly suhant át, amikor a moderátor azt kérdezte: mindenkit a mennybe küldene-e egy nukleáris háborúban?

A vigyorgó orosz elnököt pénteken kapták lencsevégre. Vlagyimir Putyint a Valdaj nemzetközi vitaklub éves ülésén arra kérte a moderátor, hogy a hallgatóság előtt hessegesse el a mostanában sokat emlegetett atomháborútól való félelmeket, de ő inkább úgy döntött, tréfát csinál a helyzetből. Az Independent szerint a következő jelenet zajlott le a házigazda Fjodor Lukjanov és az elnök között a színpadon:

Európa felkészült az orosz gáz nélküli télre?

Vlagyimir Putyin még mindig azzal számol, hogy az Európába irányuló orosz energiaszállítások súlyos korlátozásával egy hideg tél súlyosbítja Európa energia- és megélhetési válságát, és arra kényszeríti a nyugati kormányokat, hogy kompromisszumot kössenek a Kremllel: csökkentsék a Kijevnek nyújtott anyagi és katonai támogatásukat az orosz energiáért cserébe.

Eddig azonban Európa jobban felkészült a télre, mint ahogyan azt Moszkva várta, írja a BBC.

A szokásosnál enyhébb október a cseppfolyósított földgáz megnövekedett kínálatával együtt azt jelenti, hogy a gáztartalékok feltöltődtek, és a gázárak Európában csökkentek. Ha azonban a hőmérséklet is csökken, a nyomás növekedhet. Különösen Ukrajnában, ahol az orosz hadsereg az ország energetikai infrastruktúráját támadja.

Az elmúlt napokban Vlagyimir Putyin a „különleges katonai művelet” igényeihez igazította az orosz gazdaság és az orosz ipar egészét. Szakértők szerint ez talán annak a jele, hogy a Kreml most egy elhúzódó ukrajnai háborúra készül.

Növelik az orosz hadsereg ütőképességét

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította védelmi miniszterét, hogy növelje az orosz hadsereg erejét azért, hogy segítsen folytatni a harcot Ukrajnában, írja a Japan Broadcasting Corporation.

Vlagyimir Putyin pénteken találkozott Szergej Sojguval, aki beszámolt a tartalékosok részleges mozgósításáról. Vlagyimir Putyin megjegyezte, van még tennivaló. „Felül kell vizsgálnunk, és kiigazításokat kell tennünk a fegyveres erők valamennyi összetevőjének fejlesztése terén, beleértve a szárazföldi erőket is” – mondta, majd arra is utasította Szergej Sojgut, hogy gyorsan hozza meg a szükséges döntéseket.

Az elnök hangsúlyozta a felszerelés és a kiképzés fontosságát is, hogy magabiztosságot adjon a harci műveletekben részt vevő személyzetnek.

Vlagyimir Putyin elismerte Szergej Sojgu korábbi megjegyzését, miszerint a mozgósítás első szakaszában bizonyos problémák és nehézségek merültek fel.

A Kommerszant című orosz lap arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin igyekezett enyhíteni a lakosság aggodalmát.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin 2022. október 27-én. Fotó: Pavel Byrkin / Sputnik / Reuters)

Rovatok