Index Vakbarát Hírportál

Sokan meghaltak a szomáliai pokolgépes támadásban

2022. október 29., szombat 21:01

Két, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szombaton Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az áldozatok pontos száma még nem ismert, de a rendőrség szerint sokan meghaltak.

Mohamed Dahir rendőrtiszt azt mondta, legalább tíz holttestet látott, és az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog. Elmondása szerint két nagy robbanás hallatszott a városközpontban lévő oktatási minisztériumnál, majd feltételezett iszlamista fegyveresek rátámadtak az épületegyüttesre.

**
two car bomb #explosions targeting the education ministry of #Somalia shook the city of #Mogadishu pic.twitter.com/S7blArXTO3

— Revolt news (@Revolt_reports) October 29, 2022

Szemtanúk a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a detonáció következtében betörtek a környékbeli épületek ablakai. „Az első robbanás a minisztérium falánál történt, a második pokolgépet akkor hozták működésbe, amikor a mentők a helyszínre értek” – közölte Nur Farah rendőrkapitány.

Az Aamin mentőszolgálat az AP amerikai hírügynökség munkatársát úgy tájékoztatta, hogy sok a halott és a sebesült. A támadás akkor történt, amikor az elnök, a miniszterelnök és más magas rangú vezetők arról tanácskoztak, hogy lépjenek fel az erőszakos szélsőségesek, mindenekelőtt az al-Sabáb terrorszervezet ellen, és a kormány új offenzívát indított a szélsőséges csoporttal szemben.

Nem először támadták az oktatási minisztériumot

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Sabáb több mint egy évtizede harcol az Afrika szarván fekvő államban a jelenlegi kormányzat megbuktatásáért és az iszlám törvénykezésen alapuló uralmuk bevezetéséért.

Az al-Sabáb gyakran támad fővárosban lévő célpontokat, a támadások rendszerint robbantásokkal kezdődnek, majd fegyveresek hatolnak az épületbe, és tűzpárbajba bocsátkoznak a biztonsági erőkkel, emlékeztetett az MTI.

Az iszlamisták 2015-ben már megostromolták az oktatási minisztériumot. A szombati támadás a Zobe csomópontnál történt, ahol az al-Sabáb által 2017-ben elkövetett robbantás több mint ötszáz embert ölt meg. A támadás elkövetőjeként szombat délutánig egyetlen szervezet sem jelentkezett.

Rovatok