Index Vakbarát Hírportál

Kémfőnök lett a kínai belbiztonság vezetője

2022. október 30., vasárnap 13:02

Kínában Csen Ji-hszint nevezték ki a hírszerzésért és kémelhárításért felelős állambiztonsági miniszternek a rendőrség, a jogi ügyek és a titkosszolgálat felügyeletére előléptetett Csen Ven-csing helyére – került fel az Országos Népi Gyűlés, a parlament honlapjára vasárnap.

Csen Ji-hszin, akit októberben választották be a kormányzó kommunista párt Központi Bizottságába, az elmúlt években a korrupt biztonsági és jogi tisztviselők kiszűrésére irányuló kampányt irányította.

2016 és 2018 között a Hupei tartományi Vuhan város pártbizottságát vezette. 2020 februárjában, a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb szakaszában Csen Ji-hszint ideiglenesen Hupei tartományba küldték, hogy koordinálja a központi és a helyi hatóságok intézkedéseit.

Csen Ven-csinget a minap választották be a kínai kommunista párt (KKP) legszűkebb, 20 fős irányító testületébe, a Politikai Bizottságba, pénteken pedig kinevezték a KKP Központi Bizottsága Politikai és Jogi Bizottságának párttitkárává, amely a legmagasabb belbiztonsági poszt, a rendőséget, a bírókat és a titkosszolgálatokat is felügyeli – írja az MTI.

Rovatok