Index Vakbarát Hírportál

Nincs magyar áldozata a szöuli halloweenbuli tragédiájának

2022. október 30., vasárnap 11:07

A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nincs magyar állampolgár sem az áldozatok, sem a sérültek között, ahogy segítségkérés sem érkezett a Szöuli Magyar Nagykövetségre – tájékoztatta Paczolay Máté külügyi szóvivő az MTI-t vasárnap.

Paczolay Máté arról beszélt, az ügyben eljáró konzulok folyamatos kapcsolatban állnak a hatóságokkal, beleértve a kerületi rendőrkapitányságot, az érintett kórházakat és koreai külügyminisztérium illetékes egységét is.

Nagykövetségünk jelenleg is rendkívüli ügyeleti rend keretében üzemel, nyomon követi az eseményeket és konzuljaink készek minden lehetséges segítséget megadni a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak

– tette hozzá a külügyi szóvivő.

Katasztrófába torkollott a halloweenbuli

Mint arról az Indexen is beszámoltunk, több tucat ember szenvedett szívmegállást, miután egy szöuli halloweenünnepségen egy szűk utcán előrenyomuló nagy tömeg eltaposta őket. A legfrissebb információk szerint legalább 146 ember meghalt, 150 ember pedig megsérült.

Jun Szogjol dél-koreai elnök azonnali hatállyal katasztrófaelhárító csapatot rendelt a helyszínre. A Nemzeti Tűzvédelmi Ügynökség jelentése szerint feltehetően az emberek halálra zúzódtak, miután a nagy tömeg nyomulni kezdett egy szűk sikátorban Szöul egyik legismertebb szórakozóhelyéhez közel. Közel 400 mentő sietett a helyszínre.

Helyi sajtóhírek szerint 100 ezer ember mulatozott az éjszakában: a járvány óta először ünnepelték a szabadtéri, maszk nélküli halloweeni rendezvényt. Szöul utcái zsúfolásig megteltek ünneplő emberekkel.

(Borítókép: A tragédia helyszíne Szöulban 2022. október 30-án. Fotó: SeongJoon Cho / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok