Index Vakbarát Hírportál

Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztást

2022. október 31., hétfő 06:44

A baloldal jelöltje, Luiz Inácio Lula da Silva nyerte a brazil elnökválasztás második fordulóját a jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Brazíliában vasárnap tartották az általános választás második fordulóját, amelynél már csak a két jelölt mérkőzött meg egymással. Az első fordulót 5 százalékos különbséggel a korábbi elnök Lula nyerte meg.

A második forduló ennél jóval szorosabbra sikerült.

Vasárnap napközben a részleges feldolgozottság mellett még volt példa rá, hogy Bolsonaró vezetett Lulával szemben. A BBC szerint most, szinte teljes feldolgozottság mellett viszont már az látszik, hogy Lula szerezte meg a szavazatok 50,9 százalékát, és ezzel behozhatatlan előnyt szerzett ellenfelével szemben. Vagyis ő lesz Brazília következő elnöke. 

„Megpróbáltak élve eltemetni”

Lula da Silva az előző, 2018-as választáson nem indulhatott, mivel akkor a Petrobras-botrány miatt börtönben ült. Később azonban a brazil legfelsőbb bíróság kimondta, hogy jogtalanul ítélték el, és később meg is semmisítették az ítéletet. 

A döntéssel Lula politikai jogait is helyreállították, és ezáltal lehetővé tették, hogy induljon a 2022-es elnökválasztáson. A győztes erre utalt vissza győzelmi beszédének legelején is.

„Megpróbáltak élve eltemetni, de mégis itt vagyok” – fogalmazott Lula, majd azt ígérte, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásán fog dolgozni, és hogy egység jegyében ő azoknak a braziloknak is az elnöke lesz, akik nem rá szavaztak.

Ennek az országnak békére és egységre van szüksége. Az emberek belefáradtak a küzdelembe

– mondta beszédében, visszautalva ezzel Brazília politikai megosztottságára.

Nem lehet felhőtlen az öröme 

Lula megnyerte ugyan az elnökválasztást, de a brazil kongresszusban – amelybe szintén új törvényhozókat választottak – a jobboldalnak lesz több képviselője. 

Ami Bolsonarót illető, ő még szintén nem ismerte el az ellenfele győzelmét és nem is gratulált neki. A jelenlegi elnök korábban azt ígérte, hogy ha Lula da Silva több szavazatot kap, akkor el fogja ismerni a győzelmét, de a támogatói közt már a kampányban is voltak olyanok, akik arról beszéltek, hogy az ellenfelük választási csalást fog végrehajtani. 

A jobboldali jelölttel ellentétben jó néhány külföldi politikus gratulált már Lulának az eredményhez, köztük Joe Biden is.

Orbán Viktor Bolsonarót támogatta

A kormánypárt politikusai az utóbbi években jó kapcsolatot ápoltak Jair Bolsonaróval. A brazil elnök februárban, a háború kitörése előtti napokban Magyarországra is ellátogatott, a nyáron pedig Novák Katalin egyik első hivatalos útja is Brazíliába vezetett.

Október elején aztán Orbán Viktor is beszállt a brazíliai kampányba Bolsonaro oldalán.

Kedves brazil barátaim! Önök fontos választásra készülnek. Én több mint harminc éve szolgálom a hazámat Európában, ez idő alatt sok vezetővel találkoztam, de nagyon kevés olyan kiemelkedő vezetőt láttam, mint az önök elnöke, Bolsonaro elnök úr

– többek közt ezt üzente akkor a braziloknak a magyar kormányfő.

Rovatok