Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea az amerikai hadgyakorlatok leállítását követeli

2022. október 31., hétfő 21:40

Észak-Korea a térségben végrehajtott amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatok leállítását követelte − közölte hétfőn a KCNA hírügynökség a kommunista ország külügyminisztériumának állásfoglalására hivatkozva.

A KCNA szerint olyan provokációkról van szó, amelyek „erőteljesebb válaszintézkedésekhez” vezethetnek a phenjani vezetés részéről − adta hírül az MTI. 

A Koreai-félszigeten és a térségében kialakult helyzet ismételten egy komoly konfrontációs szakaszba érkezett (...) az Egyesült Államok és Dél-Korea szüntelen és meggondolatlan katonai lépései miatt. Észak-Korea kész meghozni minden szükséges intézkedést, hogy megvédje szuverenitását, lakossága biztonságát és területi épségét a külső katonai fenyegetésektől

− közölte a phenjani külügyminisztérium.

Elmondásuk szerint amennyiben az Egyesült Államok „nem kíván a biztonsági érdekeinek nem megfelelő komoly fejleményeket”, azonnal le kell állnia a „haszontalan és hatástalan hadgyakorlatokkal”. Ellenkező esetben „teljességgel őt fogja terhelni a felelősség a következményekért”.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indított újabb nagyszabású közös hadgyakorlatot, harci repülőgépek százaival gyakorolva célpontok elleni támadásokat. Az amerikai légierő közlése szerint a Vigilant Storm fedőnevű manőver keretében péntekig mintegy 240 harci repülőgép fog végrehajtani 1600 gyakorló bevetést.

Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását.

Phenjan legutóbb 5 évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami már a hatodik ilyen teszt volt. Az amerikai és dél-koreai vezetés ezért az elrettentés stratégiáját követi a nagyszabású hadgyakorlatokkal, ami azonban egyes tisztségviselők szerint csak a feszültség súlyosbodásához fog vezetni.

Rovatok