Index Vakbarát Hírportál

A mostani fűtési szezon más lesz, mint amit Európa megszokott

2022. október 31., hétfő 20:27

Az Európa-szerte tapasztalható meleg időjárás egyelőre elodázza a földgázválság legrosszabb időszakát, a szolgáltatók ezt kihasználva elhalasztják a fűtési szezont – értesült a Bloomberg.

Németország nagy részén szombaton 20 Celsius-fokot mértek, míg Franciaországban és Spanyolországban a szokatlanul meleg hőmérséklet a tengerpartra csábította a pihenni vágyókat. Az Egyesült Királyságban is kimondottan jó idő volt a hétvégén, Londonban 22,9 Celsius-fokos csúcsot mértek, Szlovéniában és Horvátországban pedig a valaha mért legmelegebb októbert készülnek feljegyezni a meteorológusok.

Temperatures have been widely above average today *

Here are the maximum temperatures recorded today in each of the four home nations * pic.twitter.com/s1Eu17UZgD

— Met Office (@metoffice) October 29, 2022

Olaszország bizonyos térségeiben a hőmérséklet 25 Celsius-fok fölé kúszott az őszi szünetben, pedig nem ritka, hogy az év ezen szakaszában már Dél-Európában is fűtenek az emberek. Eközben Magyarországon 11 és 22 fok között ingáztak a nappali maximumok szombaton és vasárnap, és jövő héten is folytatódik az őszies időjárás hazánkban.

Lélegzetvételnyi szünethez jutottak a politikusok

A szokatlanul enyhe időjárás visszafogta a fűtés iránti keresletet, miközben a rövid távú európai gázárak több mint 40 százalékkal csökkentek a hónap során, ami lehetővé tette a közműszolgáltatók számára, hogy a tárolóhelyeket zsúfolásig megtöltsék.

Az alacsonyabb rezsiszámlák enyhítik a fogyasztókra, a vállalkozásokra és a kormányokra nehezedő nyomást, amelyek mindannyian küzdenek az energiaválság hatásaival az oroszok februári ukrajnai inváziója óta.

Az évszakhoz nem illő időjárás lélegzetvételnyi időhöz juttatta a politikai döntéshozókat, de a kiszámíthatatlanság miatt a piac továbbra is feszült marad novemberhez és decemberhez közeledve. A Fitch jelentése szerint a piac arra számít, hogy hamarosan beköszönthetnek a magasabb árak.

A Meteo France, a francia nemzeti meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint ugyanakkor a szokásosnál melegebb hőmérséklet még decemberben is folytatódik – jegyzi meg a Bloomberg.

(Borítókép: Index)

Rovatok