Index Vakbarát Hírportál

Izraelben fokozott biztonsági intézkedések mellett készülnek a választásokra

2022. október 31., hétfő 18:24

A biztonsági készültség fokozásával, a palesztin területek lezárásával készülnek Izraelben a terrorhullám árnyékában a keddi parlamenti választásokra.

Az MTI beszámolója szerint az utóbbi hetek és napok palesztin terrortámadásai nyomán országszerte 18 ezer rendőr és 5 ezer biztonsági őr fogja felügyelni a választások napján a nyugalmat.

Hétfő éjféltől kedd éjfélig zárlatot rendeltek el Ciszjordániában és a Gázai övezetben, csakis rendkívüli humanitárius indokkal léphetnek be a palesztinok Izrael területére.

A szavazás napján bevetésen részt vevő katonák számára már több szavazókörzetben megkezdődött a voksolás Izrael négy éven belüli ötödik parlamenti választásán.

A rendőrség korábban már bejelentette, hogy nem rendelkezik készülő terrortámadásról szóló konkrét figyelmeztetéssel, de általánosan magasabb készültséget rendeltek el a köztereken megjelenő tömegek miatt.

A keddi voksolásra mintegy 12 500 szavazókörzetet jelöltek ki a hatóságok, főképp iskolákban és művelődési intézményekben. A rendőrség a terrorelhárítás mellett a választások tisztaságát és a közrendet is biztosítja majd a szavazókörök bejáratánál.

A közvélemény-kutatások szerint továbbra is a Benjámin Netanjahu volt miniszterelnök vezette Likud párt szerezheti meg a legtöbb mandátumot az izraeli parlamentben, a kneszetben, de nem világos, hogy sikerül-e többséget szereznie tisztán jobboldali-vallásos koalíciója számára.

(Borítókép: Benjámin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök a Likud párt elnöke (középen) támogatóinak gyűrűjében a tel-avivi HaTikva piacon 2022. október 28-án. Fotó: MTI / AP / Ariel Schalit)

Rovatok