Index Vakbarát Hírportál

Adatszivárgási botrányra készülhet az új brit kormány

2022. október 31., hétfő 15:41

Több bizalmas kormányzati iratot továbbított a kormány zárt e-mail-szervereiről személyes e-mail-címére az elmúlt hetekben Suella Braverman brit belügyminiszter. Az ügy Rishi Sunak miniszterelnök kormányának első komolyabb belpolitikai botrányává kezd fajulni.

Suella Braverman hétfőn küldött részletes beszámolót a londoni alsóház belügyi bizottságának. Az elnökhöz, Diana Johnsonhoz intézett levelében azt állítja: szeptember 6. és október 19. között hat alkalommal továbbított kormányzati e-mail-címéről saját, jórészt mobiltelefonon használt e-mailjére hivatalos dokumentumokat.

A szóban forgó iratok egyike sem érintett nemzetbiztonsági, hírszerzési vagy kiberbiztonsági kérdéseket, így a dokumentumok nem jelentettek veszélyt a nemzetbiztonságra – állítja a tárcavezető.

A belügyminiszter hozzátette: a saját e-mailjére továbbított csatolmányok nem tartalmaztak titkos vagy szigorúan titkos besorolású iratokat. Suella Braverman egy hasonló ügyre hivatkozva az előző miniszterelnök, Liz Truss kormányzásának utolsó napján lemondott.

Kritikák érték a miniszterelnököt

Névleg azzal indokolta október 19-én bejelentett távozását, hogy személyes e-mailjéről küldött át egy hivatalos, még nem publikált szakpolitikai dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, akinek nem volt betekintési joga az adott bizalmas iratba.

Suella Braverman éppen erre az indokra felépítve erőteljes bírálatokat is megfogalmazott Liz Truss kormányának politikájával szemben, alig burkoltan számonkérve, hogy az akkori miniszterelnök nem nézett szembe a korábbi pénzügyminiszter által szeptember végén bejelentett, súlyos piaci felfordulással járó adócsökkentési program következményeivel.

Suella Braverman a levélben azt írta: a kormány működésének alapja az, hogy vállalják a felelősséget mindazok, akik hibát követnek el. Liz Truss másnap lemondott a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, és ezzel kormányfői megbízatása is megszűnt.

Az utódjául megválasztott új miniszterelnök, Rishi Sunak azonban ismét kinevezte belügyminiszterré Bravermant.

Emiatt komoly bírálatok érték a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának egyes tagjai részéről, akik szerint továbbra is vannak nyitott kérdések Braverman szakmai tevékenységével, egyebek mellett a bevándorlási szabályozás egyre nyilvánvalóbb zavaraival kapcsolatban – írja az MTI.

(Borítókép: Rishi Sunak újonnan megalakult kabinetjének első kormányülése 2022. október 26-án. Fotó: Stefan Rousseau – WPA Pool / Getty Images)

Rovatok