Index Vakbarát Hírportál

Putyin állítja, nem kémkedtek Liz Truss ellen

2022. október 31., hétfő 16:06

A Kreml hétfőn elutasította azt a brit sajtóértesülést, amely szerint orosz ügynökök feltörték Liz Truss mobiltelefonját.

A Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dolgozó ügynökök a gyanú szerint feltörték Liz Truss volt brit miniszterelnök magántelefonját – közölte szombaton a The Mail on Sunday.

A lap értesülései szerint az ügynökök hozzáfértek a legfontosabb nemzetközi szövetségesekkel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteihez, valamint Liz Truss magánüzeneteit is megkaparintották – amikor a politikus a külügyminisztériumot vezette.

A The Mail on Sunday tudni véli, hogy a visszahallgatott üzenetek rendkívül kényes megbeszéléseket is tartalmaztak magas rangú nemzetközi külügyminiszterekkel az ukrajnai háborúról – ezekbe a fegyverszállításokról szóló részletes megbeszélések is beletartoztak.

Boris Johnson akkori miniszterelnök és Simon Case kabinetminiszter is tudott az akcióról, de mindketten eltussolták az ügyet – teszi hozzá a kiadvány. Egy forrás szerint a telefon olyan súlyosan kompromittálódott, hogy az eszközt most egy biztonságos kormányzati helyen található zárt széfben tárolják.

A Kreml igen rossz véleménnyel van a brit bulvármédiáról

A brit kormány szóvivője szombat délután a laphoz eljuttatott nyilatkozatában nem kívánta kommentálni az értesüléseket. Egy, az incidensről tudomással bíró forrás azonban azt mondta: „Teljes volt a zűrzavar a politikai elit körében. Nem áll jól a hírszerző szolgálatok szénája, ha a külügyminiszter telefonját simán feltörik a feltételezhetően Vlagyimir Putyinnak dolgozó ügynökök.”

Amikor az újságírók a jelentésről kérdezték Dmitrij Peszkovot, a Kreml szóvivője a következőt mondta:

Sajnos nagyon kevés hiteles cikk jelenik meg a brit médiában. Mi az ilyen típusú szennylapokra szánakozva tekintünk

– idézte Peszkovot a Reuters.

(Borítókép: Liz Truss 2022. október 25-én. Fotó: Dinendra Haria / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok