Index Vakbarát Hírportál

Kalapáccsal ment neki a házelnök férjének, kedden áll bíróság elé

2022. október 31., hétfő 12:27

Vádat emelnek azzal a férfival szemben, aki múlt héten kalapáccsal fejbe ütötte Nancy Pelosi amerikai házelnök férjét. Az elkövetőt a többi között gyilkossági kísérlettel is gyanúsítják.

Az Egyesült Államok házelnökének kaliforniai otthonába október 28-án törtek be, 82 éves férjét pedig erőszakosan bántalmazták egy kalapáccsal. Paul Pelosit azonnal kórházba vitték. Koponyatörést szenvedett, valamint a jobb karján és a kezén sérült meg. Felesége a támadás idején nem tartózkodott otthon.

Paul Pelosi sikeres műtéten esett át, idővel teljesen felépülhet – közölte később a házelnök korábbi szóvivője, Drew Hammill.

A házelnök volt a célpont

A vétkest őrizetbe vették. A gyanúsított, a 42 éves Scott David DePape az incidens alatt állítólag azt kiabálta, hogy „Hol van Nancy?”. Az elkövető meg akarta kötözni az áldozatot, amíg Nancy Pelosi haza nem ér. Kiderült az is, hogy összeesküvés-elméleteket tett közzé az interneten, a többi között olyan tartalmakat, amelyek azt hirdették, hogy Donald Trumpot választási csalással fosztották meg a 2020-as elnökválasztáson való győzelemtől.

Nancy Pelosi a támadás hírére azonnal hazarepült Washingtonból, és azt nyilatkozta, hogy az imák, a jókívánságok vigaszt nyújtanak, segítik férje felépülését.

Kedden áll bíróság elé a támadó

A rendőrség eddig nem adott arról hivatalos tájékoztatást, hogy mi lehetett a Paul Pelosi elleni pénteki támadás indítéka. Joe Biden amerikai elnök viszont szombaton azt nyilatkozta, hogy a támadás valódi célpontja valószínűleg Nancy Pelosi volt.

A támadót is egy San Franciscó-i kórházba szállították, de nem derült ki, hogy orvosi vagy pszichiátriai ellátásra. A helyi seriff tájékoztatása szerint gyilkossági kísérlet, halálos fegyverrel elkövetett támadás, időskorú elleni bántalmazás, betörés, valamint köztisztviselő és családtagja elleni fenyegetés gyanújával vették őrizetbe Scott David DePapét. A San Franciscó-i kerületi ügyészség közleménye szerint a hivatalos vádemelés hétfőn történik meg, a gyanúsított bíróság elé állítása pedig kedden lesz – írja a Reuters.

Tudjuk, hogy ez nem egy véletlenszerű cselekedet volt

– nyilatkozta egy pénteki sajtótájékoztatón William Scott, San Franciscó-i rendőrfőnök, aki megerősítette, hogy a nyomozást FBI-ügynökök is segítik.

Az indíték keresése során a figyelem a gyanúsított internetes profiljára terelődött. Egy „daviddepape” nevű felhasználó a közelmúltban több webhelyen is támogatását fejezte ki kommentekben Donald Trump volt elnök mellett, és a QAnon kultikus összeesküvés-elméletet terjesztette. Bejegyzéseiben, hozzászólásaiban szót ejtett a sátáni pedofíliáról, antiszemita szövegeket írt, valamint bírálta a nőket és a transzneműeket is.

Vőfély is volt egy nudista esküvőn

A San Francisco Chronicle közzétett egy fotót egy férfiról, akit DePapeként azonosított. A képen két nudista aktivista 2013-as esküvőjén táncol San Franciscóban, de ő fel volt öltözve. DePape, aki a baloldali Zöld Párt tagjaként tüntette fel magát, együtt élt a párral Berkeley-ben, és vőfély volt az esküvőjükön – számolt be az újság. Azt írták, Kanadában nőtt fel.

„Ez egyértelműen célzott támadás volt. A cél az volt, hogy megtalálják a képviselőház elnökét, és megkárosítsák őt” – mondta John Cohen, a Belbiztonsági Minisztérium titkosszolgálatának volt vezetője, aki az Egyesült Államok bűnüldöző szerveivel dolgozik együtt az ügyben.

Paul Pelosi egy San Franciscó-i ingatlan- és kockázatitőke-cég tulajdonosa. Korábban öt nap börtönbüntetésre ítélték, miután májusban ittas állapotban autóbalesetbe keveredett.

(Borítókép: Paul Pelosi, az Egyesült Államok házelnökének, Nancy Pelosinak a férjét egy behatoló erőszakosan megtámadta otthonukban 2022. október 28-án. Fotó: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok