Index Vakbarát Hírportál

Felépült az Európai Unió legmagasabb toronyháza Lengyelországban

2022. október 31., hétfő 20:32

Átadták a 310 méter magas Varso Towert. Az épületet a Foster + Partners Studio tervezte. A lengyel felhőkarcoló a frankfurti Commerzbank Towert rekordját vette el, amely 1997-ben készült el, és szintén a brit iroda tervezte. A 70 ezer négyzetméteres komplexum nagy része irodatér, de a legfelső emeleteken helyet kapott bár, étterem és egy kert is.

Az 53 szintes épület 40 centiméterrel magasabb, mint a Renzo Piano tervezte londoni Shard. Európán belül egyedül Oroszországban található magasabb épület, ahol összesen öt épület is felülmúlja, közülük a szentpétervári Lakhta Center a csúcstartó, 462 méteres magasságával.

A toronyépület építése 2016-ban kezdődött, eredetileg 2020-ra kellett volna elkészülnie − írta meg az Építészfórum.

A felhőkarcoló a Varso Place nevű fejlesztési projekt részeként, két alacsonyabb épülettel összeköttetésben valósul meg, ezeket a tömböket a varsói Hermanowicz Rewski építésziroda tervezte.

Az épület Varsó üzleti központjában, a Kultúra és Tudomány Palotája és a varsói központi pályaudvar szomszédságában található. Eddig az 1955-ben, szocialista realista stílusban épült palota volt Lengyelország legmagasabb épülete, 230 méteres magasságával.

A beruházás a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport projektje, az épületben van a saját székházuk is. A három méter belmagasságú irodaterekbe más nemzetközi és helyi cégek, illetve startup vállalkozások fognak beköltözni.

(Borítókép: Az épülő Varso Tower Varsóban, Lengyelországban 2020. július 22-én. Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok