Index Vakbarát Hírportál

Moszkva válaszokat vár Liz Trusstól, csúf titkokat rejtegethet a volt brit miniszterelnök

2022. november 1., kedd 13:41

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő arra kíváncsi, hogy Liz Truss volt brit miniszterelnök vajon küldött-e üzenetet telefonjáról Antony Blinken amerikai külügyminiszternek az Északi Áramlatot ért szabotázs után, melyben megírta, hogy a vezetéket felrobbantották.

Nemrég kiderült, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnöknek dolgozó ügynökök a gyanú szerint feltörték Liz Truss volt brit miniszterelnök magántelefonját, és hozzáfértek a legfontosabb nemzetközi szövetségesekkel folytatott tárgyalások szigorúan titkos részleteihez, valamint Liz Truss magánüzeneteit is megkaparintották. A Kreml tagadja a vádakat.

Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő most London válaszát várja a médiában megjelent információkkal kapcsolatban, miszerint Liz Truss volt brit miniszterelnök üzenetet küldött Antony Blinken amerikai külügyminiszternek az Északi Áramlat gázvezetéknél történt szabotázs után – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

Őszintén szólva nem érdekes, hogy ki és hogyan kapta ezt az információt. Érdekel viszont London válasza a következő kérdésre: Küldött-e üzenetet Liz Truss volt brit miniszterelnök Antony Blinken amerikai külügyminiszternek közvetlenül az Északi Áramlat gázvezeték felrobbantása után »el van intézve« szavakkal?

– írta Zaharova hétfőn a Telegram-csatornáján.

A diplomata hangsúlyozta: erre a kérdésre világszerte több millió ember vár hivatalos választ, akiknek joguk van tudni, mi is történt pontosan, és hogy van-e szerepük a briteknek a terrortámadásban.

Vlagyimir Putyin kijelentette, terrortámadás történt

Mint megírtuk, egy hónappal az Északi Áramlatot ért szabotázs után kiderült, mekkora a kár a gázvezetéken. A részleteket személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök osztotta meg. Szerinte nem fér kétség ahhoz, hogy terrorcselekményről van szó.

Oroszországban „nemzetközi terrorizmus” miatt indult nyomozás az Északi Áramlat gázvezetéket érő „szabotázsakció miatt”. Az orosz főügyészi hivatal azt írta Telegram-csatornáján: a gázvezetéket érő támadás „jelentős gazdasági károkat” okozott Oroszországnak, mivel korábban ezeken a vezetékeken keresztül szállítottak gázt Európába. 

(Borítókép: Liz Truss. Fotó:  Daniel LEAL / POOL / AFP)

Rovatok