Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy menekülnek a dolgozók a világ legnagyobb iPhone-gyárából

2022. november 1., kedd 17:04

A Foxconn, az Apple egyik legnagyobb beszállítója a közösségi médián közzétett videók szerint gyártási gondokkal küzd legnagyobb iPhone-összeszerelő üzemében Kínában, mivel a szorongó munkások kimenekülnek a lezárt létesítményből.

A tajvani vállalat a közép-kínai Csengcsou városban található gyárában a koronavírus-járvány megállításáért küzd.

Az munkaerő elvonása óriási terhet ró a Foxconnra éppen a kulcsfontosságú ünnepi vásárlási szezon kezdete előtt, és rávilágít arra, hogy az ország szigorú koronavírus-ellenes politikája árt a nemzetközi üzletnek.

„Teljes mértékben megértjük, hogy haza szeretnének menni” – közölte a Foxconn a hétvégén az alkalmazottaival a csengcsoui kormány hivatalos WeChat-fiókján. Azoknak az alkalmazottaknak, akik önként maradnak a vállalat gyártási részlegén, a kormány és a vállalat közösen fogja biztosítani az egészségét és a biztonságát – tette hozzá a CNN szerint.

Az iPhone készülékek harminc százaléka kieshet

Elemzők szerint a csengcsoui káosz veszélyeztetheti az Apple és a Foxconn termelését a következő hetekben. Ivan Lam, a Counterpoint vezető elemzője úgy becsülte, hogy az iPhone 14 gyártásának tíz–harminc százalékát érintheti a közeljövőben, ha a helyzet nem stabilizálódik.

Ivan Lam becslései szerint a csengcsoui a világ legnagyobb iPhone-gyára,

az iPhone készülékek 85 százalékát ott szerelik össze.

A Foxconn szóvivője a kínai állami médiának azt mondta, hogy a vállalat megpróbálja növelni a termelést más telephelyeken, mivel most van a gyártási főszezon, és nagy a kereslet a munkások iránt.

A kínai közösségi médiában az elmúlt napokban számos olyan videó terjedt, amelyeken látható, ahogy sokan gyalog hagyják el Csengcsout. A több mint 12 millió lakosú város múlt hónap elején átfogó karantént rendelt el, miután több tucat Covid–19-esetet azonosítottak.

Mint arról vasárnap beszámoltunk, a szigorú intézkedések a vírus terjedése ellen több kínai vállalatot sújtanak: a sanghaji Disney hirtelen leállt, és az összes látogatót be kellett zárnia a park területére, mert a kormány utasítása szerint csak az hagyhatja el a helyszínt, aki negatív tesztet mutat fel.

Rovatok