Index Vakbarát Hírportál

Százhetvenezer magyar nem tér vissza Nagy-Britanniából

2022. november 2., szerda 17:56

A brit statisztikai hivatal adatai szerint ennyi magyar folyamodott letelepedési engedélyért Angliában és Walesben.

A tavalyi népszámlálás adatai szerint Angliában és Walesben az uniós állampolgárok száma az elmúlt tíz év alatt 2,5 millióval nőtt, azaz 3,6 millió más európai országból érkező ember tartózkodik életvitelszerűen csak Nagy-Britannia e két államában.

Mint ismert, az Egyesült Királyság 2020. január 31-én kilépett az Európai Unióból. Akik eddig törvényesen, életvitelszerűen telepedtek le a szigetországban, továbbra is maradhattak, és megtarthatták jogosultságaikat, de ehhez határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyért kellett folyamodniuk. A brit belügyminisztérium adataiból kiderült, hogy közülük közel 170 ezer a magyar állampolgár – írja az MTI.

A letelepedési kérelmek benyújtási határideje 2021. június 30. volt, de a hatóságok továbbra is biztatják a lakosságot, hogy a jogosultak nyújtsák be a folyamodványt, mert az elbírálás folyamatos. 

A brit statisztikai hivatal szerdán közzétett adatai szerint Anglia és Wales lakosainak száma tavaly mintegy hatvanmillió fő volt, 83 százalékuk született itt, 17 százalékuk volt külföldi. Az indiai származásúak 920 ezren voltak, utánuk legtöbben, 743 ezren Lengyelországból érkeztek, a románok 540 ezer fővel a negyedikek. Az első tíz külföldi nemzetiségűek sorában az olaszok, a németek és az írek is jelentős létszámban képviseltetik magukat. 

Rovatok