Index Vakbarát Hírportál

Bolsonaro belátta, hogy vége

2022. november 2., szerda 20:49

Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök egy ideig nem volt hajlandó elismerni vereségét Luiz Inácio Lula da Silvával szemben az elnökválasztáson, de mostanra belátta, hogy ennyi volt.

Három nappal a brazil elnökválasztás után a Guardian értesülései szerint Jair Bolsonaro bedobta a törölközőt a brazil elnökválasztáson elszenvedett veresége után, és azt mondta a legfelsőbb bíróság tagjainak:

Vége!

Bolsonaro korábban nem volt hajlandó beismerni vereségét, a választások utáni első beszédében nem ismerte el a választások eredményeit. Az O Globo című újságnak adott interjúban Bolsonaro alelnöke, Hamilton Mourao egyértelművé tette, hogy elfogadták a vereséget.

Nincs értelme tovább sírni, elvesztettük a meccset

fogalmazott Mourao.

Lula da Silva örülhetett

Brazíliában vasárnap tartották az általános választás második fordulóját, amelynél már csak a két jelölt mérkőzött meg egymással. Az első fordulót 5 százalékos különbséggel a korábbi elnök Lula da Silva nyerte meg.

A második forduló ennél jóval szorosabbra sikerült, de a szavazatok 50,9 százalékát begyűjtve az elnökválasztás győztese a baloldali  Luiz Inácio Lula da Silva lett .

Bolsonaro hívei sem akarták elfogadni az eredményt

Bolsonaro több ezer híve még szerdán is követelte a területi katonai parancsnokságok előtt, hogy a hadsereg avatkozzon be a hatalomátadásba. Ezenkívül tüntetők újra úttorlaszokat emeltek számos helyen az országban, a tagállamok mintegy felében.

A feldühödött tömeg több helyen autógumikat is égetett, a szövetségi autópálya-rendőrség pedig 342 úttorlaszról számolt be október 31-én este. A legtöbben az ország déli részén demonstráltak.

Rovatok