Index Vakbarát Hírportál

Tűzszünetet hirdettek Etiópiában

2022. november 2., szerda 19:22

Az etiópiai Tigray régióban zajló háborúskodás résztvevői tűzszünetben állapodtak meg. Ez óriási diplomáciai előrelépést jelent a két éve tartó konfliktusban, amely miatt már millióknak kellett elhagyni az otthonukat.

A 2020 novemberében kitört háborúban az egymással szemben álló felek Tigray regionális erői és az etiópiai szövetségi hadsereg, illetve annak szövetségesei. A szövetségesek más régiók és a szomszédos Eritrea erőiből állnak – írja a Reuters.

Az Afrikai Unió közvetítője, Olusegun Obasanjo szerdán a dél-afrikai fővárosban, Pretoriában fogadta a kormány és a Tigray küldötteit, akik az aláírási ceremóniára érkeztek. A megállapodás lehetővé teszi, hogy helyreálljon Tigray humanitárius ellátása – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy az etióp kormány és a tigréi lázadók képviselői megállapodtak egy „rendezett, zökkenőmentes és összehangolt lefegyverzésben”, „a jogállamiság és a közszolgáltatások helyreállításában” és a humanitárius segélyszállítmányok akadálymentes eljuttatásában a rászorulókhoz.

A hivatalos béketárgyalások október 25-én kezdődnek Pretoriában. Olusegun Obasanjo azt is elmondta, hogy a békemegállapodások aláírását az Afrikai Unió egy magas képzett, speciális testülete fogja felügyelni. „Afrikai megoldás született egy afrikai problémára” – hangsúlyozta a diplomata. 

Az etióp kormány képviselője, Redwan Hussien szerint mindkét félnek hűen be kell tartani a megállapodásban foglaltakat. Tigray képviselője, Getachew Reda, a regionális hatóságok szóvivője a régióban bekövetkezett nagymértékű pusztítást emlegette, hozzátéve, hogy reméli, mindkét fél betartja a megállapodást. 

Előfordult, hogy a háborúskodás a szomszédos Ahmara és Afar régiókra is átterjedt. A béketárgyalásokon sem Eritrea, sem pedig az etióp hadsereggel szövetségben álló regionális erők nem vettek részt, és az sem egyértelmű, hogy betartják-e a megállapodásban leírtakat. 

Etiópiában 2020 novembere óta a központi kormányzat és a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Front között súlyos fegyveres konfliktus tört ki, amely humanitárius válsághoz vezetett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Tigré hétmilliós lakosságából mintegy 5,2 millióan szorulnak humanitárius segítségre. 

Rovatok