Index Vakbarát Hírportál

Újabb rakétakísérletet hajtott végre Észak-Korea

2022. november 2., szerda 06:57 | aznap frissítve

Észak-Korea rakétát lőtt ki déli irányba, amely a félsziget kettészakadása óta először lépte át a Dél-Koreával közös tengeri határt.

A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta mintegy 60 kilométerre landolt a déli Szokcsó városától, emiatt légiriadót rendeltek el az Ullung-szigeten. Jun Szuk Jol dél-koreai államfő „tényleges területi inváziónak” nevezte Phenjan lépését.

Észak-Korea legalább 10 rakétát lőtt ki különböző irányokba szerda reggel, közölte Szöul. Válaszul Dél-Korea három levegő-föld rakétát lőtt ki a tengeri határától északra.

Dél-Korea korábban kijelentette, hogy a hadsereg „nem tűrheti Észak-Korea ilyen jellegű provokatív cselekedetét, és szigorúan fog válaszolni a szoros dél-koreai–amerikai együttműködés keretében” – áll a vezérkari főnökök egyesített bizottságának közleményében. Az elnök „gyors választ” sürgetett a legutóbbi agresszióra, tették hozzá.

Mind Dél-Korea, mind Japán vezetői nemzetbiztonsági értekezletet hívtak össze, válaszul Észak-Korea legutóbbi kilövéseire – írja a BBC.

Egyre nagyobb a feszültség a két ország között

Október végén Észak- és Dél-Korea több figyelmeztető lövést is leadott egymás irányába. Mindkét ország a másikat vádolja a tengeri határvonal megsértésével, miközben folyamatosan növekszik köztük a feszültség.

Az elmúlt hetekben Észak-Korea több alkalommal is tesztelt fegyvereket a keleti és a nyugati partoknál is. A Koreai Központi Hírügynökség arra gyanakszik, hogy Phenjan nukleáris fegyvertámadást szimulál.

Rovatok