Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön az újabb botrány, Soros György miatt áll a bál Olaszországban

2022. november 2., szerda 16:17 | aznap frissítve

Az amerikai pénzember finanszírozta a Több Európa pártot, hogy ne szakítsanak a Demokrata Párttal a szeptemberi választások előtt. Matteo Salvini a Sorostól kapott támogatások kivizsgálását követeli.

Carlo Calenda szerint Soros György másfél millió euróval támogatta a Több Európa listáját. Az olasz politikus úgy fogalmazott, hogy a támogatás elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy antifasiszta koalíció alakuljon a radikális jobboldali pártokkal szemben – írja a La Repubblica.

Az Európai Parlament képviselője, Carlo Calenda szerint a Több Európa egyes jelöltjei Soros Györgytől közvetlen hozzájárulást kaptak a választási kampány költségeihez: „Benedetto Della Vedova ezt többször is elmondta nekem a koalíció felbontása előtt. A támogatott párt titkára még azzal is büszkélkedett, hogy több jelöltje is megkapta Soros György támogatását, és hozzátette:

»A magyar származású filantróp régóta osztja és támogatja Európa-párti értékeinket és harcainkat az emberi jogok és a jogállamiság érdekében, a hozzájárulások hamarosan a törvénynek megfelelően nyilvánosságra kerülnek a választási jelentésekkel együtt.«”

A Több Európa politikusa kijelentette, hogy szerződésük logikája egyértelmű volt: „Az európaiság, a folytonosság Mario Draghi volt olasz miniszterelnökkel, és a többségi választási törvény alapján a leghatékonyabb út megválasztása Matteo Salvinivel és Giorgia Melonival szemben.”

Az emberi jogokért és a jogállamiságért kérték Soros György támogatását

Benedetto Della Vedova az amerikai milliárdosról szólva megjegyezte: „A magyar származású filantróp régóta osztja és támogatja Európa-párti értékeinket, valamint az emberi jogokért és a jogállamiságért folytatott küzdelmeinket. Büszkék vagyunk arra, hogy néhány jelöltünk kérte és meg is kapta a támogatását, ami minden bizonnyal önzetlen volt.”

A Több Európa titkára hozzáfűzte, hogy a hozzájárulásokat a törvénynek megfelelően hamarosan nyilvánosságra hozzák a választási nyilatkozatokkal együtt. A La Stampa szerdán arról írt, hogy Matteo Salvini az olasz kormány infrastruktúráért felelős minisztere a Sorostól kapott támogatások kivizsgálását követelte. 

(Borítókép: Soros György. Fotó:  Simon Dawson / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok