Index Vakbarát Hírportál

Kegyetlen csecsenek állnak lesben – ilyen az élet a lövészárkokban

2022. november 2., szerda 14:52

A Mikolajiv és Herszon régiót elválasztó alföldön kevés a látnivaló. A mezők általában jellegtelenek, a helyi falvak lakóit pedig evakuálták. Ez a terület mégis rendkívül fontos, ugyanis kapuként szolgál Herszon városához.

Ez a mintegy háromszázezer lakosú nagyváros az egyetlen regionális főváros, amelyet az oroszoknak sikerült elfoglalniuk. Herszon elfoglalásával az ukránok gyakorlatilag kiszorítanák az ellenséget a Dnyeper folyó nyugati oldaláról. Erőik mintegy harminc kilométerre vannak a város szélétől. A tudósítókat beengedték egy sor szűk falú lövészárokba, amelyek a jelenlegi frontvonal ukrán oldalát alkotják − írja helyszíni riportjában John Sparks, a Sky News tudósítója. 

Egy Olekszandr nevű katona végigvezette őket egy alagúton, majd rámutatott egy lyukra, amelyet a falba vájták. „Ide jövünk aludni, és ha fedezékbe kell vonulnunk” − mondta egy faajtóra mutatva.

Nagy szükség van a fedezékre, ugyanis ezt a pozíciót folyamatosan támadják az oroszok.

Nagyon aktívak, mindennap jönnek a tankok és aknavetők, kis és nagy kaliberűek, kazettás bombák, Grad rakéták − mindennel lőnek, amijük van

− mondta el.

A közelben lévő Vagyim és Anatolij nevű katonát is megszólították a riporterek, akik a horizontot figyelték őrhelyükről. Az őrhely szűkös és klausztrofób, de azt mondták, hogy az ukránok hamarosan újabb területeket fognak elfoglalni.

Nem leszünk itt sokáig, csak néhány napig. A telet pedig el fogjuk viselni, nem lesz semmi bajunk

− mondta Anatolij.

Csecsen harcosok lövik az állásokat

A helyszínen van egy géppuskaállás, amely a környékbeli ukrán állásokat védi. A parancsnok felajánlotta, hogy hajlandó elvinni oda a tudósítókat, ha gyorsan tudnak futni.

Átsprinteltek egy nyílt terepszakaszon. Egy sekély árok végén egy géppuskafészekben két tüzér tartózkodott. Elmondták, hogy nemrég foglalták el az oroszok a helyet.

„Ez egy Browning, amit a németektől kaptunk. Meg tudom mutatni” − mondta az egyikük, miközben megmarkolta a géppuska markolatát.

Ha előre nézel, 11 óránál van egy épület, és a hírszerzésünk szerint csecsenek vannak bent

− közölte.

A csecsen harcosok Ramzan Kadirov, Vlagyimir Putyin támogatója irányítása alatt aktívan részt vesznek a háborúban, és félelmetes hírnevet szereztek brutalitásuk miatt. Arra a kérdésre, hogy használta-e már a fegyvert, úgy válaszolt, hogy

igen, használtuk, méghozzá sikeresen − ez védhetetlen. El tudom képzelni, hogy az ellenség mit érzett utána.

Már alkonyodott, és a parancsnok közölte az újságírókkal, hogy el kell hagyniuk a helyszínt. Jó oka volt arra, hogy távozásra kérje őket − az előttük lévő mezőt tüzérségi zárótűz alá vették, amikor kifelé tartottak. Tudták, hogy a katonáknak hosszú és nehéz éjszakájuk lesz a lövészárokban.

A cikkben szereplő tudósításról készült videót ezen a linken tekinthetik meg.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szerdai élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

(Borítókép: Ukrán katonák egy lövészárokban a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. október 21-én. Fotó: MTI / EPA / Szerhij Kozlov)

Rovatok