Index Vakbarát Hírportál

Agydaganattal küzdő óriáspandán segítenek a kínai orvosszakértők

2022. november 2., szerda 19:30

Tajvanra érkezett két kínai orvosszakértő, hogy egy agydaganattal küzdő óriáspandán segítsen a tajpeji állatkertben. Tuan Tuan agyában egy szeptember végi MRI-vizsgálat mutatta ki a gyorsan növekvő tumort, és már akkor segítséget kértek Kínától.

A tajvani állatkert szóvivője szerint a hím panda állapota az utóbbi időben rosszabbra fordult, így a tajvani és a kínai szakemberek immár együtt dolgoznak azon, hogy tapasztalataikat felhasználva a lehető legjobb kezelésben és napi ellátásban részesítsék az állatot.

A szakemberek egyelőre várnak a műtéti beavatkozással a daganat elhelyezkedése miatt, és azért is, mert nem tudni, hogyan reagálna az állat az altatásra. A két szakértő, aki Szecsuan tartományból érkezett, óriási tapasztalattal rendelkezik a pandák gyógyítása terén – adta hírül az MTI.

Kína mindig jóindulata jeleként küld pandákat külföldre

A beteg Tuan Tuant és párját, Jüan Jüant jóindulatának jeleként küldte Tajvanra a Kínai Népköztársaság 2008-ban, amikor még jók voltak a két ország közötti kapcsolatok. Peking 2016-ban döntött a viszony megszakításáról, amikor Caj Jing-ven lett Tajvan elnöke.

Kína mindig jóindulata jeleként küld pandákat külföldre, de ragaszkodik ahhoz hogy az állatok saját tulajdonában maradjanak, esetleges utódaikkal együtt. A pandák nem hivatalosan nemzeti kabalaállatnak számítanak.

A vadon élő panda természetes szaporodási rátája igen alacsony, így továbbra is a világ egyik legveszélyeztetettebb állatfajának számít. Összlétszámukat 1800-ra teszik világszerte, míg további 500 példányuk állatkertekben, főleg Szecsuan tartományban él.

Rovatok