Index Vakbarát Hírportál

Börtönbüntetésre ítélték a híres festményt célba vevő klímaaktivistákat

2022. november 3., csütörtök 07:17

Két belga klímaaktivistát, akik a múlt héten Johannes Vermeer híres festményét vették célba, két hónap börtönbüntetésre ítélte a holland bíróság.

Az egyik aktivista, hogy rávilágítson arra, a műalkotás tönkretétele hasonló érzést kelt, mint a bolygó elpusztítása, a fejét a világhírű festményt borító üvegre ragasztotta egy hágai múzeumban, bár a műalkotás nem sérült meg – közölték a galéria munkatársai.

„Egy műalkotást, amely azért lóg ott, hogy mindenki élvezhesse, olyan vádlottak mocskoltak be, akik úgy érezték, hogy az üzenetük elsőbbséget élvez minden mással szemben” – mutatott rá az ügyész, aki négy hónapot kért a vádlottakra, ebből kettőt felfüggesztve, de a bíró nem akarta, hogy az ítélet eltántorítson másokat is a tiltakozástól.

A két férfi gyorsított eljárással került bíróság elé a festmény megrongálásának és nyílt erőszakos cselekménynek a vádjával.

Mindhárman a Just Stop Oil Belgium nevű klímavédelmi csoport tagjai, amely nem kapcsolódik a Just Stop Oil brit szervezethez. „Nem ironikus, hogy olyan klímaaktivistákat ítélnek el, akik erőszakmentesen ellenzik a földi élet tömeges lemészárlását?” – írta a csoport egy e-mailben a Reuters híradása szerint.

Rovatok