Index Vakbarát Hírportál

Újra Benjámin Netanjahu lesz az izraeli miniszterelnök

2022. november 3., csütörtök 06:16

Noha az izraeli választások végeredménye csak csütörtökön várható, szinte megkérdőjelezhetetlen Benjámin Netanjahu visszatérése a hatalomba. Az általa vezetett Likud biztosan nyeri a választásokat, a kormányalakításhoz azonban a szélsőjobb támogatására szorul.

Csaknem 85 százalékos feldolgozottság alapján a jobboldali Likud a parlamenti helyek valamivel több mint egynegyedére, 31-32 mandátumra számíthat a 120 fős Knesszetben, míg a jelenlegi, az első magyar származású miniszterelnök, Jair Lapid pártja, a Jes Átid előreláthatóan 24 képviselői hellyel a második helyre szorul.

Izraelben az elmúlt három és fél évben ez volt az ötödik választás, és ezzel a parlamenti demokráciákban a közel-keleti országé a kétes dicsőség a voksolások gyakoriságát tekintve.

Egyöntetű a vélekedés, hogy az izraeli parlamenti választás tulajdonképpen az ellenzékbe szorult volt kormányfő megítéléséről szóló népszavazás volt, amelyen menesztéséről, illetve visszatéréséről döntöttek.

Benjámin Netanjahu tizenkét évig tartó hatalma után tavaly bukott meg.

Közel vagyunk a nagy győzelemhez

ezt mondta a mostani választást követően, az urnák lezárása után támogatóinak Jeruzsálemben.

A „nagy győzelem” alatt mindenekelőtt saját visszatérését értette, míg a Knesszetben a jelek szerint stabil többségre, 61-65 képviselői helyre számíthat koalíciós partnereivel. A november 1-jei megmérettetésen összesen 13 tömörülés indult – közülük három palesztin –, de, úgy tűnik, csak tíz lépi át a bejutáshoz szükséges 3,25 százalékos küszöböt.

Szélsőjobbra tolódás

A parlamenti többség biztosítása érdekében Netanjahu és a Likud a szélsőjobboldali, ultranacionalista Vallásos Cionizmus párt támogatására szorul, amelynek vezetői arabellenes retorikájukról híresültek el, meg arról, hogy a „hűtlen” politikusok és civilek kitoloncolását szorgalmazzák.

Amennyiben a koalícióba a várakozásoknak megfelelően rajta kívül bekerül a Sász és az Egyesült Tórai Judaizmus, akkor a most megválasztott Izrael történetének legjobboldalibb kormánya lesz – írja a CNN.

A jelenlegi miniszterelnök, Jair Laid és szövetségesei nagyjából félszáz mandátumra számíthatnak. A Hadas-Táál elnevezésű arab szövetség az előrejelzések szerint öt mandátumot szerezhet, és szinte kizárt, hogy Netanjahut vagy Lapidot támogatná az ország vezetésében.

A választási részvétel valamivel meghaladta a 71 százalékot, és ez 2015 óta a legmagasabb arány. Többen szavaztak, mint az előző négy választáson az elmúlt három és fél évben, amelyek patthelyzetet vagy tiszavirág-életű kormányokat eredményeztek.

„Hatalmas bizalmat kaptunk Izrael népétől” – mondta Netanjahu éljenző támogatóinak, amikor helyi idő szerint hajnali háromkor felesége, Sára kíséretében megjelent pártja választási főhadiszállásán.

Ott már korábban ünnepeltek, és a győztes becenevét, a Bibit skandálták, sőt egy férfi többször is megfújta a sófárt, a hagyományos zsidó hangszert, a kosszarvat, amit csak különleges alkalomkor hallatnak. „Még semmi” sem dőlt el – ezzel nyugtatta híveit a regnáló miniszterelnök, Jair Lapid, aki szerint balközép pártja, a Jes Átid megvárja a végleges eredményhirdetést.

Leállítanák a Netanjahu ellen indított eljárást

A 73 éves Benjámin Netanjahu Izrael egyik legellentmondásosabb politikai személyisége. Sokan megosztónak tartják, a bal- és középpártiak utálják, a Likud támogatói azonban istenítik. Határozottan támogatja az izraeli telepépítéseket a megszállt Ciszjordániában. A nemzetközi jog szerint törvénytelen, bár Izrael vitatja a nézetet.

Netanjahu ellenzi egy palesztin állam létrehozását Ciszjordániában és a Gázai övezetben. A nemzetközi közösség nagy része – köztük Washington – szerint ez lenne az izraeli–palesztin konfliktus megoldása.

A volt miniszterelnök ellen bírósági eljárást folytatnak megvesztegetés, csalás és hűtlen kezelés vádjával. Netanjahu a vádakat hevesen tagadja.

Potenciális partnerei a Likud vezette koalíciós kormányban azt ígérték, hogy megreformálják a törvényt, és ezzel leállítják perét. Ezek közül a legnagyobb a Vallásos Cionizmus, amely a legutóbbi választások óta megkétszerezte támogatói számát, 14 mandátumra számít, és ezzel a harmadik helyen végez.

„Még nem vagyok miniszterelnök” – jelentette ki magabiztosan a párt vezetője. Itamar Ben-Gvir nagy valószínűséggel a közbiztonsági tárcát vezeti majd.

Ha az exit pollok „a valós eredményeket tükrözik, akkor Izrael azon az úton halad, hogy Orbán Magyarországává váljon”, amelyet az Európai Unió nemrég „választási autokráciaként” jellemzett – idézte a BBC Gajil Talsir politológusnak, a jeruzsálemi Héber Egyetem oktatójának a figyelmeztetését.

(Borítókép: Benjámin Netanjahu. Fotó: Ammar Awad/Reuters)

Rovatok