Index Vakbarát Hírportál

Földrengés rázta meg Romániát

2022. november 3., csütörtök 07:25 | aznap frissítve

Földrengés rázta meg Romániát csütörtök reggel. A romániai Országos Földtani Intézet (INFP) szerint a rengés 5,3-as erősségű volt.

Mérsékelt erejű földrengés rázta meg csütörtök reggel Románia délkeleti részét, amely a romániai Országos Földtani Intézet (INFP) szerint 5,3-as erősségű volt.

A rengés Bukaresttől 126 kilométerre északra, Brassótól 76 kilométerre keletre a Kárpátok kanyarulatának külső részén, a moldvai Buzau és Vrancea megye határtérségében, helyi idő szerint 6 óra 50 perckor történt, 147 kilométeres mélységben – közölte a honlapján az INFP. Az amerikai földtani intézet (USGS) gyorsjelentése szerint a romániai földmozgás 5,1-es erősségű volt, 148 kilométeres mélységben történt, a Vrancea megyei Plostina település közelében.

A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség szerint azonban a 112-es segélyhívón nem érkezett áldozatokról vagy anyagi károkról szóló bejelentés.

Az elmúlt két év legerősebb földmozgása

Az INFP igazgatója, Constantin Ionescu a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: ez volt az utóbbi két év legerősebb földmozgása Romániában, és normálisnak számít az úgynevezett Vrancea szeizmikus térségben.

A román hatóságok szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 1977-es 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült – írta az MTI. 

Rovatok