Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden szerint az Egyesült Államok fogja felszabadítani Iránt

2022. november 4., péntek 10:57

Joe Biden amerikai elnök egy csütörtöki kampánygyűlésen azt mondta híveinek, hogy az Egyesült Államok fel fogja szabadítani Iránt.

„Meglehetősen hamar fel fogják szabadítani magukat” – tette hozzá. A kaliforniai eseményen Joe Biden arra reagált, hogy többen mobiltelefonokat tartottak a magasba, a kijelzőn a „Szabad Iránt!” szöveggel.

A washingtoni kormányt egyre több bírálat érte iráni–amerikai aktivisták részéről, akik azt követelik, hogy a Fehér Ház a síita államban zajló tüntetések után ne tegyen további erőfeszítéseket a 2015-ös atomalku feltámasztására – írja az MTI.

Az Egyesült Államok októberben több iráni tisztségviselőt sújtott szankciókkal a Mahsza Amini halálát követően kezdődött tiltakozások vérbe fojtása miatt. A fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében vesztette életét. Iráni jogvédők szerint legalább háromszáz tüntető halt meg és 14 ezret vettek őrizetbe a megmozdulások kezdete óta.

Washington nemrég amiatt is büntetőintézkedéseket szabott ki, hogy Irán drónokkal és technikai segítséggel látta el Oroszországot az ukrajnai háborúban. Eközben Iránban pénteken megemlékeztek az amerikai nagykövetség 1979-es elfoglalásának évfordulójáról. Az állami televízióban kormánypárti demonstrációkról készült felvételeket vetítettek.

Az évforduló alkalmából beszédet mondott Ebrahim Raiszi iráni államfő is, amiben Biden szavaira reagálva kijelentette: Irán 43 éve felszabadult.

Az amerikai nagykövetség egykori épületénél elhangzott beszédben Raiszi egyúttal kitért az Iránban zajló tüntetéssorozatra is. „Bárki, aki a legkisebb mértékben is megszegi a biztonsági előírásokat, és zavargásokat szít, az az iszlám forradalom ellenségeihez közeledik” – fogalmazott.

Helyszíni beszámolók szerint az államfő szavaira a tömeg a máskor is gyakorta elhangzó „halál Amerikára”, illetve „halál Izraelre” jelszavakkal válaszolt.

Rovatok